Nederlandse delegatie doet goede zaken op BIOFACH

Na de succesvolle editie 2024, organiseerde RVO samen met de ambassade en het ministerie van LVVN ook op BIOFACH 2025 een NL paviljoen. Op deze plek stellen Nederlandse biologische start-ups en scale-ups zich voor aan het internationale beurspubliek. Het NL Paviljoen in opvallend oranje bevindt zich in hal 5, tussen veel andere Nederlandse bedrijven. Het geeft Nederlandse biologische bedrijven en organisaties de ruimte om zich te presenteren. Met een flinke delegatie Nederlandse bezoekers, waaronder veel bedrijven en organisaties uit de gemeente Amsterdam die willen werken aan biologisch in de catering, gaf een BIOFACH bezoek uitstekende mogelijkheden om te netwerken en kennis te delen.
De BIOFACH is sinds de oprichting in 1990 uitgegroeid tot ’s werelds belangrijkste internationale vakbeurs voor biologisch voedsel. Regionale, nationale en internationale belanghebbenden uit de hele waardeketen komen samen in Neurenberg. Zij willen bouwen aan een duurzame toekomst met een sterke focus op biologische landbouw.
De editie van 2025 brengt ruim 2.550 exposanten en naar verwachting zo’n 35.000 bezoekers uit 94 landen samen. Het internationale karakter van BIOFACH biedt bezoekers de mogelijkheid om in contact te komen met inkopers en relevante contacten - zowel binnen Duitsland, als daarbuiten. Duitsland is met een omzet van rond de 16 miljard euro de grootste markt voor biologische voedingsmiddelen in Europa. Er is een groeiende vraag naar biologische producten. Om daaraan te voldoen is Duitsland afhankelijk van import.
Bio eten uit de regio in de regio
De Nederlandse delegatie had speciale aandacht voor de succesvolle Duitse voorbeelden van regionale productie en consumptie. Met zowel pakketdiensten voor bijvoorbeeld groenten en met regionale merken timmeren verschillende Duitse gebieden aan de weg als Bioregio. Met zowel gemeenten als deelstaten, regionale organisaties en het biologische bedrijfsleven betrokken. Pelle Nijdam, mede-eigenaar van vier Ekoplaza winkels In Noord-Holland, was onder de indruk van de gezamenlijke aanpak. „Door een regio neer te zetten als één helder merk, zie je de bio afzet echt groeien. Dat zijn echt inspirerende voorbeelden. Ook voor onze eigen, gloednieuwe campagne BioDichtbij met de bioboeren en tuinders in Noord-Holland.”
Leerpunten
Michael Wilde bezocht voor de zeventiende keer de beurs als kwartiermaker Boer zijn regio Zuid Holland en Noord Brabant. In Duitsland hebben zes deelstaten een succesvolle Bioregio strategie. Er zijn dertig kleine Biosteden en hondert Bioregio’s, dus Wilde concludeerd: we hoeven het wiel niet op nieuw uit te vinden. Zijn lessen deelt hij op LinkedIn:
1. Lokale overheden spelen een sleutelrol.
2. Wees transparant en geef je bio helden een podium.
3. Een biologisch regionaal (keur)merk kan ontzettend waardevol zijn.
4. Zonder structurele (overheids)financiering wordt het erg lastig om een Bioregio te laten floreren.
5. Je hebt bevlogen lokale biologische ambassadeurs nodig om een Bioregio in beweging te krijgen en houden.
Tekst: Maria van Boxtel
Beeld: Erik Bekkering