Biodynamische Winterconferentie 2025: met biodynamische landbouw de toekomst in
De Aarde als levend wezen

De dag begon gezamenlijk en het thema ‘de Aarde als levend wezen’ werd verkend door Jan Graafland van de Weleda tuin, Gryt de Jong van de BD-vereniging en René Groenen, voormalig tuinder en groentezaadteler. Graafland begon met vertellen: „Weet je dat een muis ongeveer 500 hartslagen per minuut heeft, een mens 70 en een blauwe vinvis 20? Zo kwam het dat ik me afvroeg of de aarde, die nog groter is, soms ook een ‘hartslag’ heeft net als ieder ander levend wezen. Na wat onderzoek kwam ik er achter dat de aarde ongeveer 2 keer per minuut een puls (hartslag) geeft. Onderzoekers weten niet waar deze pulsen vandaan komen.” Verder lichtte hij de volgende redenen toe waarom je de aarde als levend wezen kan zien. „De aarde heeft de maan als vloeistof-orgaan, de maan stuurt tenslotte het water aan op aarde: denk aan eb en vloed. De zon is het warmte-orgaan, en samen met de maan creëert de zon een hoge- en lage luchtdrukgebieden in de dampkring. In de dampkring… Dus eigenlijk staan wij niet op de aarde maar in de aarde met betrekking tot de dampkring.”
Bezieling is complex
Ook Groenen nam ons mee. „Mineralen hebben als enige geen binnenkant, als je een mineraal doormidden breekt ziet hij er van binnen net zo uit als van buiten. Levende dingen hebben een andere binnenkant, denk aan planten, dieren en andere organismen. De aarde ziet er van binnen ook anders uit dan van buiten. Iets met bezieling is complex, en complexiteit kan je niet berekenen. Iets wat ingewikkeld is, zoals een computer wel.”
Veel keuze aan workshops
Na deze verdiepende lezingen was het tijd voor de eerste ronde met workshops met ruime keuzemogelijkheden: van bodemvruchtbaarheid in tijden van klimaatverandering tot voedselbossen op BD-bedrijven en van wat betekent het ‘organisme’-concept voor mijn bedrijf? tot Participatory Garantee System (PGS) in Nederland: Op weg naar een Demeter erkenning via lokale kwaliteitsborging. Na de lunch vol netwerken volgde een tweede workshopronde.
Het was een intensieve en mooie dag met goede ‘take home messages’, zeiden de deelnemers: ‘complexiteit kan je niet berekenen’, ‘veerkracht is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsorganisme’ en ‘we staan niet op, maar ín de aarde’.
Tekst: Marquerite Stelling
Beeld: Ellen Winkel