Subsidieregeling voor de aanleg van bijenlandschappen opengesteld

De helft van de bijensoorten in Nederland wordt met uitsterven bedreigdd of is al verdwenen, zo laat het basisrapport voor de Rode Lijst Bijen zien. Door bijenleefgebieden te creëren en ecologische verbindingen te versterken, ontstaat een divers en voldoende voedselaanbod en nestgelegenheid. ‘Dit helpt de zorgwekkende achteruitgang van bestuivers in Nederland om te keren. Eerdere projecten toonden aan dat deze aanpak binnen twee jaar al tot een toename van het aantal bestuivers leidde. Deze aanpak sluit naadloos aan bij de nieuwe Natuurherstelverordening van de EU, die biodiversiteit en het behoud van bestuivers centraal stelt’, zo schrijft Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel in een persbericht, die de aanleg van bijenlandschappen coördineert.
De subsidie wordt mede beschikbaar gesteld door een bijdrage van het ministerie van LVVN vanuit de Nationale Bijenstrategie en aangevuld met middelen uit het LIFE IP-All4Biodiversity programma.
Verbeteren Natura 2000-gebieden
Binnen deze aanvraag wordt specifiek ingezet op een bijdrage aan de doelen van het LIFE IP-programma, met als speerpunt het verbeteren van Natura 2000-gebieden. Door bijenlandschappen aan te leggen in buffer- en verbindingszones rondom Natura 2000-gebieden, wordt de kwaliteit van omliggende gebieden versterkt en ontstaat er een positieve impact op de natuur. Om dit te realiseren, richt de aanvraag zich op de aanleg van bijenlandschappen en het monitoren en beheren van deze landschappen om kennis en ervaringen uit te wisselen en breed te communiceren over de resultaten.
Elementen die voor vergoeding in aanmerking komen zijn: plantmateriaal, inrichtingswerkzaamheden, communicatie, coördinatie en organisatie, educatie, monitoren en het ontwikkelen van kansenkaarten.
Logische partijen voor een subsidieaanvraag zijn initiatieven die een financiering tussen 15.000 en 40.000 euro nodig hebben. Met een totaalbudget van 112.500 kunnen meerdere projecten binnen deze financiële bandbreedte worden ondersteund.
Aanmelden
Geïnteresseerde organisaties kunnen hun project indienen tot uiterlijk donderdag 13 maart via de website van het Deltaplan. Het projectvoorstel moet ingediend worden via het online formulier, samen met een begroting en eventuele aanvullende bijlagen.

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Bram Teeuwsen
Bron: Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel