Samenwerkingsverbanden starten extensivering in en rond Natura 2000 gebieden

Voor het project zijn vijf samenwerkingsverbanden van melkveehouders geformeerd die gaan werken aan verdere extensivering van hun bedrijfsvoering. Daarnaast gaan zij, samen met gebiedspartijen, aan de slag met de natuurdoelen in deze gebieden. Er worden plannen gemaakt om bijvoorbeeld bodem- en waterkwaliteit te verbeteren, de biodiversiteit te vergroten of de habitat voor kwetsbare diersoorten te verbeteren. ‘Vanuit hun kennis en betrokkenheid met de natuurgebieden waar zij gevestigd zijn, willen de betrokken melkveehouders daar graag mee aan de slag’, aldus Bionext.
Biologische melkveehouderij
De Bioverbinding coördineert de projecten voor vijf samenwerkingsverbanden. De Bioverbinding is een stichting die is opgericht vanuit De Natuurweide om de ontwikkeling van de biologische melkveehouderij te stimuleren. Bionext meldt deze projecten met haar sectorkennis en projectervaring te ondersteunen.
Locatie en grondsoort
De samenwerkingsverbanden zijn gevestigd in Twente, het Waddengebied, de Veluwe, het Friese veenweidegebied en Noordwest-Overijssel. De groepen zijn op basis van gemeenschappelijke kenmerken als locatie, grondsoort of gebiedsvraagstukken geformeerd. Hun bevindingen, maatregelen en resultaten worden tijdens het vier jaar durende project regelmatig gepubliceerd en gedeeld met organisaties in en rond de sector.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief