Fotoserie: Wol als meststof, nu ook biologisch

Van Dalfsen is een échte schapenman. Hij houdt zelf schapen, is een professionele schapenscheerder, die tot de top van Nederland behoort, en komt zo bij veel schapenhouders op het erf. Het stoort hem, dat wol tegenwoordig geen waarde meer heeft. „Sterker nog. Een schapenhouder moet 0,25 euro afdragen aan de wolfederatie om de wol te laten afvoeren. Daar wordt wol verhandeld aan lage lonen landen zoals bijvoorbeeld Afghanistan. Er wordt ook veel wol weggegooid. Grote schapenhouders leveren nog wel wol, maar kleine partijen gaan naar de gemeentelijke stort.” Van Dalfsen legt uit dat wol tegenwoordig een bijproduct is. Er wordt in Nederland vooral gefokt op vlees. Dit gaat ten kosten van de wolkwaliteit. De wol in Nederland is dus heel divers. Maar dat is geen probleem voor Van Dalfsen wanneer hij de wol verwerkt tot mestkorrels.
Wol van 11.000 schapen
Wolterra verwerkt ongeveer 40 ton wol per jaar tot korrels. Dit is de wol van ruim 11.000 schapen. Een ingenieus proces, dat veel doorzettingsvermogen heeft gevraagd. De wol moet gesneden, gedroogd en uiteindelijk in korrels worden geperst. Dankzij het Groen Economisch Herstelfonds kon Van Dalfsen investeren in de benodigde productielijn.
Skal inputlijst
Om de korrels uiteindelijk als biologisch product op de markt te krijgen, is Van Dalfsen meerdere jaren bezig geweest. Wol wordt namelijk gezien als slachtafval, dus kreeg de ondernemer te maken met instanties als de NVWA. Het proces moest voldoen aan de HACCP normen én het is hem gelukt om op de Skal-inputlijst van B-meststoffenlijst te komen. „Biologische boeren, kwekers en tuinders mogen voor maximaal 30 procent aan B-meststoffen gebruiken in hun bedrijfsvoering. Doordat we nu op de inputlijst staan, behoren de wolkorrels nu ook tot de mogelijkheden.”
Circulair product
Door wol weer terug te brengen op het land, creëert Van Dalfsen een lokaal en circulair product. Zijn korrel worden nu voornamelijk verkocht aan particulieren. Maar er zijn ook schapenhouders die die de korrels toepassen op eigen land en kleine zakjes in hun boerderijwinkel verkopen. Zo werken we aan een circulaire keten zonder afval” zegt Van Dalfsen trots.
Veel zwavel
De meststof is volledig organisch (84,6 procent organische stof) met mooie gehaltes waarbij vooral het gehalte zwavel opvalt. De korrels bevatten 10,8 procent stikstof, 1,4 procent fosfaat, 5,2 procent kalium en 4 procent zwavel. Ook het vochtvasthoudend vermogen is groot. „De korrels kunnen 3,5 keer hun eigen gewicht aan vocht vasthouden. De nutriënten komen na 6 tot 8 maanden vrij.”
Opschalen geeft prijsvoordeel
Het product is stevig geprijsd daarmee erg duur nog oor het bedrijfsleven. Zijn afzet gaat nu vooral via het particuliere kanaal. Op dit moment zijn vraag en aanbod in balans. Maar, wanneer Van Dalfsen verder kan opschalen, zal dit de prijs drukken en kan hij ook de professionele markt bedienen. Het ultieme doel is datde verkoopprijs flink kan zakken, maar dat ook de schapenhouders wat betaald kan krijgen voor zijn wol.
Schapen verbinden mensen
„Schapen brengen mensen bij elkaar: lammetjesdagen, schaaprscheerderfeesten. Een schaap is een aaibaar dier en de schapensector is een vriendelijke sector. Een schaap hoort bij het Nederlandse landschap. Door het lage antibioticagebruik heeft het schaap een gezond imago. Van Dalfsen denkt dan ook dat, ondanks alle veranderingen in de agrarische sector, het schaap een belangrijke plaats zal blijven behouden in het Nederlandse landschap.„ Zo zorgen schapen voor een stabiele en hernieuwbare grondstoffenvoorziening.”
swipe voor meer foto's