Melkveehouder Santing laat kraamkamer plaatsen voor vleermuizen


Particulieren zijn wettelijk verplicht om op eigen kosten een ecologisch onderzoek uit te laten voeren wanneer ze bijvoorbeeld een spouwmuur of dak laten isoleren. Veel particulieren doen dit niet omdat ze het niet weten of omdat ze het te duur vinden. Om dit probleem te ondervangen hebben de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland (OWO-gemeenten) op eigen gebouwen, zoals kerken, dorpshuizen en scholen grote kraamkasten opgehangen. Op deze manier wordt de vleermuizen verblijfsruimte geboden en hoeven de inwoners op termijn geen ecologisch onderzoek te doen. Ze kunnen dan onder enkele voorwaarden hun woning isoleren. Maar omdat niet alle locaties geschikt zijn om een kraamverblijf op te hangen, werd verder gezocht om voldoende locaties hiervoor te vinden. Zo kwamen de gemeenten bij ELAN terecht.
'Vleermuizen helpen mij'
ELAN heeft meerdere deelnemers benaderd, één daarvan was Janklaas Santing. Hij reageerde direct enthousiast toen we het verzoek om een kraamverblijf voor vleermuizen op te hangen aan hem voorlegde. Santing zag de vleermuizen savonds vliegen. „De vleermuizen helpen mij door insecten weg te vangen, als ik ze dan kan helpen door ze ruimte te bieden met een (kraam)verblijf doe ik dat graag”. De ecoloog van de gemeente was ook direct enthousiast over de locatie. Santing had er verder geen omkijken naar. Er kwam een bedrijf om de kraamkast van 80x120 cm met een hoogwerker op te hangen. En nu is het natuurlijk afwachten of de vleermuizen dit verblijf weten te vinden.
Gewone dwergvleermuis en baardvleermuis
De kast is geschikt voor de gewone dwergvleermuis en de baardvleermuis. Aangezien de gewone dwergvleermuis in dit gebied het meest voorkomt, is de kans het grootst dat deze soort gebruik zal maken van de kast. Om hier duidelijkheid over te krijgen wordt er gemonitord. De precieze invulling hiervan moet nog worden uitgewerkt door de ecoloog, maar er wordt in ieder geval minimaal één keer per jaar gecontroleerd of de kast in gebruik is.
Een kievitsnest spaar je ook
Op de vraag of hij anderen het zou aanraden om ook zo’n kast op te hangen, hoeft Santing niet lang na te denken: „Doen!” is zijn antwoord. „Het moet natuurlijk wel een bewuste keuze zijn, als je plannen hebt om te gaan verbouwen is het niet handig.” Santing denkt vooral in kansen en gaat van het goede uit. „Een kievitsnest spaar je ook, dus waarom zou je de vleermuizen geen ruimte bieden op je bedrijf?”
Vervolg
Nu alle kraamverblijven in de OWO-gemeenten hangen gaat begin april een groot ecologisch onderzoek van start in alle drie de gemeenten, dit loopt tot eind augustus. Met dit onderzoek wordt in beeld gebracht hoe de stand van zaken is van de vleermuizen, huismussen en zwaluwen. En dan is ook bekend of er nog extra kraamverblijven opgehangen moeten worden. ELAN zal hiervoor een oproep doen via de sociale media.