‘Ahold Delhaize verhoogt kunstmatig prijzen biologische producten’

Dit in Amsterdam gevestigde (en naar eigen zeggen: activistische) onderzoeksbureau onderzocht de wereldwijde prijzen van Ahold Delhaize, dat tweederde van z’n omzet realiseert in de Verenigde Staten.
In het rapport ‘Ahold Delhaize: Profit or Planet?’ toont Profundo aan dat de AH-klanten voor bio-producten 40 procent teveel betalen. Consumenten die biologische producten kopen, betalen daardoor 863 miljoen euro te veel, blijkens het rapport. ‘Die kunstmatig hoge prijzen genereren 16 procent van de winst van Ahold Delhaize.’ En dat terwijl van de totale omzet van deze grote supermarktketens slechts 3 procent biologisch is.
Kunstmatig opgeplust
De supermarktprijzen worden dus kunstmatig opgeplust. Dat staat de biologische transitie in de weg, aldus de onderzoekers. Op het moment dat biologische producten de boerderij verlaten, zijn ze 40 procent duurder dan hun gangbare tegenhangers.
Maar op het niveau van de supermarkt zijn ze zelfs 56 procent duurder. En dat terwijl de hogere kosten voor bio-producten af boerderij, in het deel van de keten tussen boer en supermarktschap (verwerking en toelevering), zouden moeten verwateren tot een meerprijs van slechts 16 procent.
Immers, het maakt qua verwerkingskosten niet echt verschil of je biologische melk verwerkt tot kaas of gangbare. Ook het transport van biologische producten hoeft niet duurder te zijn dan van gangbare, legt Profundo-analist Gerard de Rijk uit. „De conclusie is dan ook dat de verwerkers en de supermarkten de biologische producten met 40 procent te hoog prijzen.”
Welk deel exact voor rekening komt van de verwerkende industrie en welk deel voor dat van de retail, is niet precies te achterhalen, volgens De Rijk. „Onze aanname is dat dat 50-50 is.”
Belemmering biologische transitie
Linksom of rechtsom: de extra hoge marge belemmert de biologische transitie, aldus Profundo. Tegelijkertijd levert het Ahold Delhaize een extra operationele winst op van 431 miljoen bruto / 324 miljoen netto (na belastingen). Dit levert een belangrijke bijdrage van 16 procent aan de beloning voor aandeelhouders.
Profundo stelt dan ook dat de jaarlijkse dividenden en aandeleninkopen van 2 miljard euro mede mogelijk worden gemaakt door de prijzen van biologische voeding hoog te houden. Bij Ahold Delhaize is het aandeel bio zoals gezegd 3 procent van de totale omzet. Voor 2030 staat de EU-doelstelling op 25 procent, en de Nederlandse overheid koerst op 15 procent. Profundo concludeert daarom dat Ahold Delhaize z'n bio-assortiment moet gaan verkoepn voor een realistische prijs die veel dichter bij die van de gangbare levensmiddelen ligt, als men die transitiedoelen wil halen.
Klimaatdoelen verder uit zicht
Terwijl de klimaatbewuste klant extra betaalt, raken de klimaatdoelen van Ahold verder uit zicht, volgens Milieudefensie. In het eigen klimaatplan committeert het bedrijf zich aan een forse vermindering van de CO₂-uitstoot. Het onderzoek laat echter zien dat de broeikasgasuitstoot de laatste jaren met 7 procent is gestegen.
Dochterbedrijf Albert Heijn doet het nog slechter. Twee jaar geleden kondigde de supermarkt aan dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 45 procent zou zijn verminderd. Uit het jaarverslag blijkt echter dat de broeikasgasuitstoot in 2024 met 17 procent is gestegen.
Haalbaar en betaalbaar met 26 procent netto-winst
Het rapport laat zien dat het anders kan. De doelen van het Klimaatakkoord van Parijs zijn haalbaar en betaalbaar voor Ahold. Door 26 procent van de netto-winst te investeren in duurzaam en gezond voedsel kunnen de klimaatdoelen worden gehaald. Met deze investering van in totaal 690 miljoen euro kan Ahold de noodzakelijke 30 miljoen ton CO₂-uitstoot reduceren. Dat is iets meer dan de uitstoot van 1,6 miljoen huishoudens.
Hamsterrad
Tijdens de aandeelhoudersvergadering vandaag in het Zaans Theater in Zaandam gaan ruim honderd activistische aandeelhouders van Milieudefensie van zich laten horen en CEO Frans Muller bevragen. Buiten lopen klanten van AH in een gigantisch hamsterrad, aangemoedigd door ‘graaiende’ aandeelhouders en ‘topmannen’. Het geld dat het rad uitspuugt, verdwijnt in de pot van de aandeelhouders.
Reactie Ahold Delhaize: AH heet het grootste assortiment bio van Nederland
Ahold Delhaize reageert met de volgende verklaring op het onderzoek van Milieudefensie:
'Albert Heijn biedt al ruim 25 jaar biologische producten aan. Waar we ooit begonnen met biologische zuivel en groenten, hebben we inmiddels bijna 1.900 producten. Hiermee hebben we het grootste biologische assortiment van de grote supermarkten in Nederland.
In 2024 was het omzetaandeel van biologische onbewerkte aardappelen, groente en fruit (AGF) hoger dan ooit, met 9,1 procent van de totale onbewerkte AGF omzet. We willen deze groei verder doorzetten en hebben in 2024 aangekondigd dat we streven naar een omzetaandeel van 10 procent in 2026. Dat is een stijging van 25 procent ten opzichte van 2023. Niet alleen binnen AGF, maar ook binnen ons bredere assortiment groeit de verkoop van biologische producten. Het totale omzetaandeel van biologische producten steeg van 4,1 procent in 2023 naar 4,4 procent in 2024.
Albert Heijn streeft ernaar om voor alle dagelijkse boodschappen een biologische variant aan te bieden. Ook willen we biologisch koken makkelijker maken. In 2024 introduceerden we als eerste supermarkt biologische verspakketten, zoals AH Biologisch Uiensoep en AH Biologische Traybake Pompoen. Daarnaast hebben we ons assortiment uitgebreid met nieuwe biologische wijnen en frisdranken.
We werken samen met partners, leveranciers en biologische boeren en telers om biologisch eten toegankelijker te maken. Voor veel dagelijkse boodschappen is er al een biologisch alternatief. En bij een groeiend aantal producten bieden we alleen nog de biologische variant aan, zoals rode kool, verse gember en volkorenpasta.
Albert Heijn doet er alles aan om producten zo betaalbaar mogelijk aan te bieden aan onze klanten. Met een Mijn Albert Heijn Premium-abonnement bieden wij onze klanten de mogelijkheid om gebruik te maken van 10 procent korting op AH Terra en/of biologische producten waarmee deze extra voordelig zijn en soms zelfs goedkoper dan het niet-biologische product. Zo hebben wij ook meerdere productsegmenten waar je nooit meer dan 10 procent meer betaalt voor het biologische product (bijvoorbeeld verse eetzuivel, verse drinkzuivel en verse vis). Met Premium ben je hier zelfs vaak goedkoper uit voor het biologische alternatief.'

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Milieudefensie
Bron: Milieudefensie