Genneper Hoeve beheert met gemengd bedrijf het landgoed Gennep
“Wij zijn een open landbouwbedrijf”
Age Opdam en Mirjam Matze
Er kijken vaak mensen mee bij het melken en verzorgen van de koeien en bij het zaaien en oogsten op de tuinderij. Boerin Mirjam Matze maakt kaas die te koop is in de boerderijwinkel, die elke dag open is. Daar doen mensen graag hun boodschappen of kopen ze een ijsje of koffie met iets lekkers dat ze op het erf kunnen nuttigen. “Bezoekers zien hier vooral een bedrijvige boerderij. Age Opdam en Mirjam Matze beheren met de Genneper Hoeve, een gemengd biologisch-dynamisch landbouwbedrijf en Landgoed Gennep en omringende natuurgronden. Dit gemengde bedrijf is ook echt gemengd: met 40 melkkoeien, 500 kippen, het afmesten van 30 varkens per jaar; 1,2 hectare tuinbouw en 1000 m2 kasteelt. “We hebben een natuurinclusief, biologisch-dynamisch kringloopbedrijf met veel nadruk op natuurbeheer en verbetering van bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Al ons jongvee graast in natuurgebieden,” vertelt Age. Het pachtbedrijf omvat 140 hectare, waarvan 25 hectare landbouwgrond en 15 ha natuur direct aan huis als Landgoed Gennep. De overige 100 ha grond ligt rondom Eindhoven. “Van al onze grond is 48 ha extensieve akkerbouw met gras/klaver en graan en 55 ha natuurgrasland. De rest is blijvend grasland.”
Wij laten graag zien dat honderd procent biologisch en lokaal cateren wel kan. Elders staat vaak ‘uit de streek’ of ‘zoveel mogelijk met biologische producten’ op de kaart. Bij ons klopt dat ook echt
Boerenlunches, -buffetten en kaasproeverijen organiseren Age en Mirjam op verzoek. “Wij bieden bourgondisch genieten van mooie producten. Het ziet er altijd feestelijk en rijk uit. Maar we hebben nog geen mooie binnenruimte. De binnenruimte voor dag-horeca hopen we volgend jaar op ons erf te kunnen bouwen”. Tot nu toe houdt de Genneper Hoeve de genietactiviteiten daarom altijd buiten in de mooie voortuin of op het erf en bij slechter weer ook wel in de kapschuur of in de stal. “Dat past ’s zomers prima. Het nieuwe gebouw voor dag-horeca – met ongeveer 35 zitplaatsen - gaat ons verhaal versterken.” Mirjam maakt rauwmelkse kaas, waaronder de heerlijke, overjarige Genneper Goud, van bijna alle melk van de veertig melkkoeien. “Een klein deel van de melk verkopen we als rauwe melk uit de melktap.” De kaas is populair op het kaasplankje bij alle activiteiten op het erf. “Mensen vieren hier soms hun bruiloft of afscheidsreceptie. Ook hebben we af en toe bedrijfsuitjes of zakelijke overleggen met lunch erbij.” Nu nog zonder geschikte ontvangstruimte, doen Mirjam en Age vooral wat hen past. “Als mensen bellen, kijken we of we zin en tijd hebben.” Het werk voor deze groepen doen ze zelf, met de vaste medewerkers voor winkel en bedrijf. Met de activiteiten trekken ze nieuwe klanten naar de boerderijwinkel. Ook voor brood van eigen graan en voor vlees van eigen dieren. “We horen het wel vaker van bezoekers: ‘Ik wist niet dat jullie hier zaten, terwijl ik toch zo vaak ben langsgefietst.’ Die zie je dan terug in de winkel.” Dat is ook de bedoeling van het publieksgerichte bedrijf. “Met onze eigen producten zoals kaas, vlees, eieren en groenten, houden we de afzet in eigen hand.” Klanten komen vooral uit Eindhoven en omstreken, mensen die van lekker, gezond en biologisch eten houden en graag een boerderij bezoeken.
In samenwerking met een zorginstelling biedt de Genneper Hoeve ook zorg, twintig cliënten wonen zelfs op het landgoed. Ook biedt de boerderij een educatief programma voor scholen. Dat alles vereist een flinke ploeg mensen: Mirjam en Age plus vijf fte in loondienst plus de twee werkleiders voor de zorg, vrijwilligers en zorgcliënten. “We drinken vaak koffie met een grote familie van 25 tot 30 mensen.” De Genneper Hoeve heeft een Vriendenstichting met bijna 300 vrienden. En af en toe biedt de Genneper Hoeve theatervoorstellingen of muziekvoorstellingen. “Een gerenommeerd theatergezelschap uit Eindhoven kwam vragen of het hier mocht en dat werkt, want met vier voorstellingen per week waren we drie weken stijf uitverkocht.” De Genneper Hoeve krijgt een onkostenvergoeding voor het beschikbaar stellen van de locatie, en verdient aan het diner en de open bar bij de voorstelling. “We beginnen al met koffie met wat lekkers erbij. Voor het diner schakelen we soms een cateraar in. Die chef-kok werkt natuurlijk wel met onze eigen producten. En dan nog een drankje.” Voor het schenken van alcohol bij de theatervoorstellingen vraagt de Genneper Hoeve ontheffing aan. “Straks, met onze nieuwe ruimte voor dag horeca, hebben we ook een horecavergunning erbij. Dat is voor ons de laatste stap, dat maakt het compleet.” Eigen producten staan centraal. “Wij vertellen het eerlijke verhaal: alles produceren, oogsten, verwerken én proeven op één plek: de mooie Genneper Hoeve.”
www.genneperhoeve.nl
Het project ‘Kom ’s op ons erf’ wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en de EU. Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Doe waar je plezier aan beleeft. Wil je wel elke dag vrolijk kijken? Wij zijn zeven dagen per week een open bedrijf, dat moet je wel liggen
Tekst Maria van Boxtel
Foto’s Dick Boschloo en Geertje Schlaman
Tekst: Maria van Boxtel
Beeld: Dick Boschloo, Geertje Schlaman