Het belang van de bodem wordt zwaar onderschat
Onze belangrijkste hulpbron
Ruim een jaar geleden, wees de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 5 december 2014 aan als World Soil Day en verklaarde ze 2015 tot het internationale jaar van bodem. Bij die gelegenheid sprak Graziano da Silva de volgende woorden. “Ik wil graag mijn dank uitspreken aan de lidstaten van de FAO en de Verenigde Naties. We spreken veel over het belang van duurzame voedselsystemen voor gezond leven. Nou, dat begint met de bodem. De bodem vormt het fundament van de vegetatie en de landbouw. Bossen hebben bodems nodig om te groeien. We hebben bodems nodig voor voedsel, veevoer, kledingvezels, brandstof en nog veel meer. Bodems zijn gastheer voor ten minste een kwart van de biodiversiteit in de wereld. Ze zijn de sleutel in de koolstofcyclus. Ze helpen om ons aan te passen aan klimaatveranderingen die te verlichten. Ze spelen een rol in het waterbeheer en het verbeteren van de weerstand tegen overstromingen en droogte.”
“De bodem is niet iets wat we gewoon kunnen repareren.”
“Een derde van onze bodem is al gedegradeerd. Als dit zo voortgaat, zal het totale areaal aan akkerbouw en productief land per persoon in 2050 een kwart zijn van wat het was in 1960. De wereld zal dan negen miljard mensen huisvesten, twee miljard meer dan vandaag. De voedselproductie zal met 60 procent moeten groeien om een grotere bevolking te voeden, die ook nog gezonder wil eten. Dus er is geen twijfel aan dat de druk op natuurlijke hulpbronnen zal toenemen. En de bodem is niet iets dat we gewoon kunnen repareren als het breekt, het kan wel duizend jaar duren om een centimeter bovengrond te vormen. Diezelfde bovengrond kan door erosie in één ogenblik worden weggespoeld.”
“Ik herinner me nog altijd mijn eerste bodemles op de universiteit. De professor vertelde dat de bodem bestaat uit ongeveer een derde water, een derde mineralen en een derde organisch materiaal. Hij mengde deze drie elementen in een pan en liet het ons zien. Hij vertelde dat dit nog geen bodem was, de bodem is een levend organisme. Daarom moeten we onze bodems duurzaam beheren. Er zijn veel manieren om dit te doen. Gewasdiversificatie, dat wereldwijd het meeste gebruikt wordt door kleine gezinsbedrijven, is daar één van.”
“Ik nodig iedereen uit om een actieve rol te spelen bij het promoten van de bodem in 2015 en daarna. We hebben een gezonde bodem nodig voor onze voedselzekerheid en voedingsdoelen, om te vechten tegen klimaatverandering en om een algehele duurzame ontwikkeling te garanderen. U kunt rekenen op de betrokkenheid van en een actieve deelname aan deze inspanning door de FAO.”
Bron: Daily MonitorDit is een bewerkte versie van een verklaring van José Graziano da Silva, FAO-directeur-generaal over de eerste World Soil Day en de lancering van 2015 als Internationaal Jaar van bodems. Door Brian Ssenoga & Gumisiriza Mwesigye