Bodembeheer van invloed op ziektewering
In samenwerking met Praktijkonderzoek Plant en Omgeving heeft het Louis Bolk Instituut dit najaar een biotoets uitgevoerd. De toets was gericht op het kunnen aantonen van de ziektewerendheid van praktijkpercelen. Uit de pilot blijkt een duidelijke relatie tussen de herkomst van grond (aardbeienpercelen van verschillende bedrijven) en de mate van aantasting van aardbeienplanten door Phytophthora cactorum. De mate van aantasting wordt weerspiegeld in zowel fysische-, chemische- als biologische aspecten van de bodemkwaliteit. Bij een slechte bodemstructuur of een lager organische stofgehalte is de aantasting veel ernstiger.
Om het effect van de factor bodemleven te testen is de biotoets ook op gepasteuriseerde grond uitgevoerd. De aantasting van aardbeienplanten door Phytophthora cactorum blijkt veel groter op gepasteuriseerde grond dan op onbehandelde grond van praktijkpercelen. Dit bevestigt het belang van biologische componenten bij natuurlijke ziektewering. De komende jaren wordt verder gewerkt aan het ophelderen van de processen die een rol spelen bij ziektewering en het zoeken naar passende maatregelen voor sturing op bedrijfsniveau.
Binnen het FAB2-project Weerbare Bodem - van het LBI in samenwerking met PPO en het Productschap Tuinbouw - wordt onderzoek gedaan naar strategieën voor bodembeheer die de natuurlijke weerstand van de bodem tegen ziekten en plagen kunnen versterken.