Als vanouds weer open dagen bij zaadveredelaars
Verdere groei biologische zaadproductie
Bij Rijk Zwaan krijgt resistentieveredeling veel aandacht, bio-telers hebben hier immers groot belang bij, aldus Heleen Bos, account manager organic. Het defense label van het bedrijf geeft inzage in de aanwezige resistenties, zie website: www.organic.rijkzwaan.com. Bij bloemkool is het gelukt om knolvoetresistentie in te bouwen. Hoewel bio-telers vaak een ruime vruchtwisseling hanteren, kan dit toch voordelen bieden. Daarnaast werkt het veredelingsbedrijf aan nieuwe sla-typen, zoals de 'crunchy lettuce’, die het knapperige van ijsbergsla combineert met de zoete smaak van bindsla. Deze zijn te zien op de jaarlijkse open dagen in Fijnaart (14 september t/m 16 oktober). Voor biologische telers biedt het demoveld in Welver, net over de grens in Duitsland, een extra mogelijkheid. Open dagen in week 37 en 38.
Voor het biologisch assortiment zijn er ook nieuwe varianten aubergine en komkommer op de markt. Het betreft een groen-rood gestreepte aubergine en een Aziatische komkommer die geschikt is voor wokken en grillen.
Volgens Heleen leidt de nieuwe EU verordening tot verdere groei van de bio zaadproductie, nu de verschillende landen verplicht zijn om biologisch zaad te gebruiken zodra het aanbod op de nieuwe EU-Annex is aangemeld.
Zaadvaste rassen
De Beersche Hoeve richt zich op veredeling en vermeerdering van zaadvaste rassen. “Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel,” benadrukt veredelaar Edwin Nuijten. Zo vormt het droge stof gehalte bij selectie van pompoenen een belangrijke rol. Er blijkt een duidelijk verband te zijn tussen het droge stof gehalte en de smaakwaardering van het product. Afgelopen jaar werden er in samenwerking met Sativa ook zaadvaste zaaiuien geteeld op het bedrijf van Zenhorst. De uien kwamen goed uit de bewaring. De proeven worden komend seizoen herhaald.
Om zaadvaste veredeling en vermeerdering verder te ontwikkelen, is samenwerking noodzakelijk in de keten. Afgelopen voorjaar is er in het kader van het project ‘Zaadvast en Zeker’ een studiedag georganiseerd met als thema zaadvast vanuit ketenperspectief. Als uitkomst van deze dag is er een stuurgroep ‘Keteninitiatief zaadvaste rassen’ opgestart die werkt aan afstemming tussen de bedrijven die deze ontwikkeling ondersteunen.
Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel
Experimenten met strokenteelt
Vitalis viert dit jaar haar 28-jarig jubileum. Van 27 tot en met 30 september zijn bezoekers welkom op de locatie in Voorst. In samenwerking met de WUR is er een meerjarige proef gestart op één hectare strokenteelt. Naast gras-klaver als rustgewas, worden hier vijf gewassen geteeld. “Als veredelingsbedrijf volgen we graag de nieuwe ontwikkelingen zodat ook selectie onder de juiste omstandigheden kan plaatsvinden” zo vertelt veredelaar en manager Marcel van Diemen. “We kijken ook naar de beworteling. Hierbij zien we duidelijke verschillen tussen rassen en selecties.” Bij de selectie van pompoenen richt Vitalis zich op de echte bush types. Door de diepe beworteling is de plant minder gevoelig voor droogte, doordat de vrucht dichtbij de plant wordt afgezet wordt deze beschermd tegen zonnebrand en is de veldperiode wat korter ten opzicht van de rankende typen. Volgens Marcel gaat het niet alleen om opbrengst maar vooral om robuustheid, veerkracht en continuïteit. “Wij noemen dit de zoektocht naar de uitgebalanceerde plant.”
Er komt ook meer aandacht voor bodemgebonden ziekten en plagen. Vooral pythium komt steeds meer voor in spinazie en andere bladgewassen. Hier speelt de zogeheten horizontale resistentie of multi-gen resistentie een rol. Het kost echter tijd om populaties op te bouwen die sterk zijn tegen bodemschimmels. Door in te zetten op intermediaire resistenties, wordt het risico op doorbraak van de specifieke resistentie veel kleiner. In deze zoektocht trekt Vitalis samen op met het moederbedrijf ENZA.
Nieuwe cultivars
Bejo organiseert open dagen van 27 september tot en met 1 oktober. Naast het gebruikelijke assortiment voor de bio-teelt, kent het bedrijf enkele nieuwe cultivars. In bleekselderij is het ras Cumbia een nieuwkomer, met een goede tolerantie tegen bladvlekkenziekte septoria, vertelt Jack van Dorp, Breeding Manager. In rode biet zijn ook de bladvlekkenziekte cercospora en de virusinfectie rhizomanie veel voorkomende problemen. “Het rode bietenras Bazzu laat zien dat Bejo ook hier stappen heeft gezet.” Bij knolselderij wordt ook naar de bewaarbaarheid gekeken. Hierbij is de vorm en hardheid van de knol interessant. “Elke beschadiging tijdens het rooien is een potentiële toegangspoort voor infecties,” legt Van Dorp uit. “Bejo test momenteel een nieuw ras voor de versmarkt, dat rond is met een gladde vorm.”
Voor de bio zaaiuienteelt wordt het ras Highlander met ingebouwde resistentie tegen valse meeldauw veel gebruikt. Dezelfde resistentie (HR) is aanwezig in Redlander en Sjalot Innovator. Naast resistentieveredeling zoekt het bedrijf naar de gewenste groeiomstandigheden, het testen van de cultivars gebeurt bij voorkeur onder biologische omstandigheden. Ook ondersteunt Bejo het onderzoeksproject dat werkt aan strokenteeltsystemen.
We kijken ook naar de beworteling, hierbij zien we duidelijke verschillen tussen rassen en selecties
Leckør
De Bolster zet de deuren open van 26 september t/m 30 september, na aanmelding zijn tuinders en telers welkom. Behalve eigen veredeling van tomaten, pompoenen, rucola, courgette en red chart werkt het veredelingsbedrijf samen met partners, waaronder Holland Select, om beschikbaar materiaal te gebruiken in rassen die geschikt zijn voor de biologische teelt. Nieuw zijn de ronde bruine tomaten (Bronzy) en oranje variant (Irmato), voor aubergine is een nieuw ras in maak met resistenties voor Verticillium en Fusarium. Ook de pompoenveredeling loopt door, hier is een grijze pompoen met goede smaak beschikbaar voor de bio-teelt met de toepasselijke naam Leckør en wordt er verder veredeld aan de Hokkaido en Kabocha varianten. square
Tekst Leen Janmaat | Foto’s Rijk Zwaan