Green Deal Eiwitrijke Gewassen gelanceerd
De deal is onderdeel van de in 2020 gelanceerde Nationale Eiwitstrategie, die erop is gericht de zelfvoorzieningsgraad van eiwitten te vergroten. Aan de deal is een brede stakeholdersconsultatie voorafgegaan. Het leidde tot focus op vlinderbloemige gewassen voor humane voedseltoepassingen. Denk aan bonen als veldbonen, lupine, soja en kikkererwten. Marjolein Brasz, directeur van Foodvalley NL en voorzitter van de stuurgroep Green Deal Eitwitrijke gewassen: “Het werken aan deze deal heeft al veranderingen in de keten op gang gebracht. Het zorgde ervoor dat boeren zich verenigden, samenwerkten met cateraars, verwerkers en retailers. En met succes: boeren verenigden zich in een productieorganisatie de Nederlandse Eiwitboeren, er is een Nederlandse Faba Burger gelanceerd en een samenwerking tussen een kleine eiwitboer en een zuivelgigant is gestart.” Aan de deal doen ook veredelaars mee zoals KeyGene en Limagrain. Samen met onderzoeks- en onderwijsinstellingen, waaronder het Louis Bolk Instituut, Wageningen University & Research, HAS hogeschool en Aeres wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe rassen die op Nederlandse bodem beter gedijen. In de Deal staat waardering centraal. Niet alleen voor de akkerbouwers die inzetten op de nu nog risicovolle teelt, maar ook bij consumenten. Hiertoe starten deelnemende partijen, waaronder de Rabobank, Compass Group, Hutten, Udea/Ekoplaza en het Wereld Natuur Fonds acties om het voor alle Nederlanders aantrekkelijk en makkelijk te maken om plantaardige eiwitten van eigen bodem op het menu te zetten.