Biologische landbouw ook voor politiek oplossing voor tal van vraagstukken
Het Deense model
Afgelopen jaren is in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein, Aeres MBO, Avalon en het Louis Bolk Instituut gewerkt aan meerdere thema’s binnen de biologische landbouw. Met behulp van bestaande literatuur is gekeken naar de meerwaarde van biologisch boeren. De uitgegeven fact sheets geven inzicht in wat biologische boeren bijdragen aan de samenleving, zie www.fbbf.nl. Het project is afgelopen najaar afgesloten met een goedbezochte internationale conferentie. Gedeputeerde Klaas Fokkinga van de provincie Friesland deed de aftrap, waarbij hij aangaf dat de aandacht voor biologische landbouw alleen maar toeneemt en het onderwerp leeft. Aansluitend op het Europese beleid wil de Provincie Friesland ondersteuning geven aan biologische landbouw. Hieronder aandacht voor Denemarken dat als EU-land een eind op weg is.
Paul Holmbeck (directeur bij Holmbeck EcoConsult, lid World Board IFOAM Organic International) gaf een inkijk in hoe Denemarken werkt aan verder groei en opschaling van biologische landbouw en hoe de Europese Unie het doel van 25 procent biologisch kan bereiken.
Denemarken is al een eind op weg om de ambitie 25 procent biologische landbouw te realiseren. Het land heeft op dit moment van alle landen in de Europese Unie het hoogste biologische marktaandeel in supermarkten (bron: FiBL 2021). Biologische is hier niet langer een nichemarkt. Sinds 2007 verdubbelde het aantal biologische hectares in Denemarken. Ook zijn steeds meer (jonge) boeren geïnteresseerd in een biologisch bedrijfsvoering. Al deze ontwikkelingen hebben volgens Holmbeck plaats kunnen vinden doordat er een ‘ecosysteem’ is gecreëerd waarin beleid (overheid), retail (supermarkten), biologische boeren en biologische belangenbehartigers samenwerken. Doordat al deze partijen samenwerken kan er veel gedaan worden om de consumenten ervan te overtuigen biologische producten te kopen. Daarnaast wordt er volop ingezet op de promotie van biologische producten. Wat hierbij helpt is dat vijf procent van alle Denen jaarlijks een biologische boerderij bezoeken. De Deense politiek steunt biologisch volop omdat het voor hen duidelijk is dat biologische landbouw kan bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Volgens Holmbeck is het verschil met andere landen dat biologische landbouw als oplossing voor een tal van vraagstukken in de Deense politiek is geïntegreerd.
Wereldwijd is landbouw in transitie. Biologische landbouw levert kennis en handvatten om dit te bewerkstelligen. Een groot aantal biologisch(-dynamisch) werkende ondernemers zijn hier namelijk al dagelijks mee bezig. Zij werken aan de relatie mens en dier, zoeken naar vernieuwende concepten om emissies te verlagen, werken in korte ketens om het contact met de consument transparant te houden, zorgen dagelijks voor de bodem en daarmee voor gezonde producten voor de consument. De maatschappelijke bijdrage is daarmee groot! Zie ook de VLOGS op FBBF.nl
KADER Bioregion Boosting Biodiversity (triple B)
Bioregion Boosting Biodiversity is een initiatief van Avalon in samenwerking met IFOAM en heeft als doel ondersteuning te geven aan regio’s die werken aan biodiversiteit gekoppeld aan landbouwpraktijk. De afgelopen jaren hebben verschillende regio's in diverse landen de intentie uitgesproken om toe te werken naar 100% natuurinclusieve of zelfs biologische landbouw. In overleg met diverse Nederlandse en internationale organisaties is het plan opgevat om voor deze regio's/landen een ondersteuningsprogramma op te zetten met als werktitel: Bioregions Boosting Biodiversity.
Tekst: Anne van Wijk, Feitze van der Hoek, Leen Janmaat