Biosector zoekt naar alternatieven voor (biologisch) stro
Miscanthus kansrijke teelt voor stalstrooisel
Miscanthus Giganteus (olifantsgras) kan alleen via knollen (rhizomen) vermeerderd worden. De plant zaait niet uit en woekert ook niet. De plant wordt vier meter hoog en één knol groeit uit tot circa een meter doorsnede. De eerste twee jaar is er geen opbrengst maar vanaf het vierde jaar wordt circa 15 ton ds/ha/jaar geoogst. De levensduur is rond de 20 jaar.
De teelt van miscanthus of olifantsgras is in de eerste twee jaar een uitdaging. Het gewas blijft lang open en dus blijft onkruid lang kiemen en zich lang ontwikkelen. Miscanthus is echter een sterke plant, grof eggen en schoffelen kan dan ook. Meestal wordt er in april of begin mei geplant op 100 bij 75 centimeter. De aanschafkosten van het plantgoed zijn met circa 1.000 euro per hectare een behoorlijke investering. Vanaf ongeveer augustus moet er met de hand worden gewied. Voor een succesvolle teelt is het belangrijk dat je niet meer aanplant dan je onkruidvrij kan houden.
Oogst en afzet. De keuze een oogstmethode hangt samen de bestemming van het product. Voor een potstal is klepelen en persen met een stropers als oogstmethode geschikt. In een varkensstal doet een fijner gehakseld product, geoogst door een maïshakselaar, het goed. Veel kosten gaan zitten in het oogsten en persen van het fijn gehakselde product. Zorg daarom voor goede onderlinge afstemming tussen teler en gebruiker van het miscanthusproduct over de gewenste oogst- en opslagmethode.
Miscanthus is geen cash cow, maar kan een mooie manier zijn om van laag renderende percelen een nuttige producent van organische stof en gezond strooisel te maken. Zolang grond niet langdurig onder water staat, niet te droog is (de wortels groeien 70 tot 200 cm diep), berijdbaar is in maart-april en goed los gemaakt kan worden voor aanplant, is elke locatie geschikt. Ook kippenuitlopen lenen zich uitstekend voor deze teelt.
Binnen het project ‘Koplopers in Kringlooplandbouw’ dat Bionext uitvoert voor Biohuis, wordt gezocht naar mogelijkheden om regionaal residu-vrij biologisch strooisel te produceren. Meer weten? Op 23 juni wordt in Drimmelen een kringloopbijeenkomst georganiseerd met de focus op miscanthus. Stuur een mailtje naar de.koeijer@bionext.nl voor meer informatie. Daarnaast is het miscanthusperceel van Wim de Vries te bezoeken via de Biovelddag!
Wim de Vries is biologisch pluimveehouder in Terschuur en teelt al zeven jaar miscanthus op 1,2 ha in de uitloop van zijn kippen. Hij werkt voor de oogst en afzet samen met een collega uit de buurt. “Het gewas biedt een goede beschutting voor de kippen, ze zitten er veel in.”
Andries van den Bogert, varkenshouder in Hedel, gebruikt fijn gehakselde miscanthus als strooisel in de vleesvarkensstal. Dit bevalt goed: “Miscanthus neemt veel vocht op, waardoor het droger blijft in de stal. Verder viel het ons op dat de lucht in de stal veel aangenamer is. Er lijkt veel minder ammoniak in de lucht te hangen dan met stro. Het zou mooi zijn als dat wetenschappelijk vastgesteld kan worden.”
Tekst: Jan de Koeijer
Beeld: Wim de Vries, Pipie Smit van Oyen