Tripspopulatie zowel boven- als ondergronds aanpakken
Monitoren geeft inzicht
Trips houdt van warmte. In warme zomers groeit de populatie snel en met name trips Tabaci richt schade aan in uien, prei en koolsoorten. Trips overleeft de winter buiten het perceel. Afhankelijk van temperatuur en windrichting landen de eerste exemplaren rond eind mei begin juni in het gewas. Trips zijn zeer klein en moeilijk waarneembaar. Zeker in de stadia voor de volwassenheid. De larven blijven dichtbij de plek waar ze uit het ei zijn gekropen. Ze beginnen langzaam het plantweefsel af te schrapen om zich te voeden terwijl ze dicht bij de kolonie blijven. In de tweede fase zijn de larven veel mobieler. De temperatuur(opbouw) speelt een grote rol in de groei van de populatie. Bij gunstige temperaturen zijn vrouwtjes direct in staat om eieren af te zetten. Er is dan geen paring met mannetjes nodig waardoor de trips zich snel vermeerderen. Een hogere temperatuur leidt tot een kortere cyclus van larve stadium tot volwassenheid.
‘De Trips Coach ondersteunt de teler bij het maken van de juiste beslissingen.’
De Trips Coach ondersteunt de teler bij het maken van de juiste beslissingen om tripsmaatregelen zo effectief mogelijk in te zetten om schade aan het gewas te voorkomen en het milieu te ontzien. Op basis is van meerdere vangplaten rondom het perceel, wekelijkse tripstellingen, gewascontrole door je specialist en een voorspellend temperatuursomafhankelijk model krijg je als teler advies op maat voor de beste tripsbeheersing op jouw uien-, prei- of koolperceel.
Beheersing van trips op basis van geïntegreerde plaagbeheersing (zie figuur) vraagt om meerdere maatregelen. In het gewas zijn soms natuurlijke vijanden aanwezig die trips opruimen. Net als bij de beheersing van bladluizen zijn zweefvliegen, gaasvliegen en sluipwespen hierbij belangrijke soorten. Om de opbouw van deze bestrijders te ondersteunen worden akkerranden naast de percelen ingezaaid. Agrifirm een mengsel samengesteld waarvan uit de literatuur bekend is dat ze goed zijn voor natuurlijk bestrijders. Mogelijk spelen ook bodemgebonden insecten een rol bij bestrijding van trips, larven brengen een deel van de levenscyclus door in de bodem. Zo eten kortschildkevers larven van trips. Maar ook bodemroofmijten ruimen trips op. Om het effect van bodemroofmijten te testen worden dit jaar proefvlakken aangelegd in de strokenteelt op het bedrijf van Cornelis Mosselman. Omdat roofmijten leven in organische stof, worden de roofmijten (Stratiolaelaps) in combinatie met compost verspreid over het teeltbed.
Akkerrand en plaagbeheersing
Dit seizoen introduceerde Agrifirm een ‘Natuurlijke vijandenmix’ voor akkerranden die als doel heeft om een breed scala aan natuurlijke vijanden te stimuleren. Dit mengsel is opgesteld door een team van buitendienst en onderzoekers. Zij hebben op basis van uitgebreide literatuurstudie en praktijkervaring een mengsel samengesteld. Zo zijn bijvoorbeeld bloemen die voor onkruidproblemen zorgen of onbedoeld aantrekkelijk zijn voor plaaginsecten of giftig zijn voor vee vermeden. Ook is gekeken naar de timing van de bloei en is er zoveel mogelijk gekozen voor inheemse planten. Dit seizoen wordt het mengsel in de praktijk getest in aardappel en ui om meer grip te krijgen op de relatie tussen akkerrand en plaagbeheersing.
Tekst: Gratia Meijers, Leen Janmaat
Beeld: Gratia Meijers, Leen Janmaat