Zijn vollegrondstomaten gezonder?
Gezondere landbouwbodems, herstel van biodiversiteit in de landbouw en een hogere weerbaarheid van humane gezondheid zijn mogelijk aan elkaar gekoppeld. Kennis over deze koppeling heeft veel maatschappelijke en economische potentie. Voor een pilot onderzoek hierover hebben het Louis Bolk Instituut, stichting Bac2nature en Universiteit Maastricht een subsidie ontvangen van de Zweedse Ekhaga stichting. In dit onderzoek zal voor het eerst gekeken gaan worden naar de mogelijke relatie tussen een vitale bodem, het voedselgewas en de humane gezondheid. Deze relatie wordt onderzocht door te meten welke bacteriën uit de grond via de geconsumeerde tomaten in mensen terecht komen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een kunstmatig maagdarmmodel bij de Universiteit van Maastricht, waarbij de bacteriën (microbiomen) van tomaten geteeld in volle grond worden vergeleken met die van hydroculturen Belangrijkste doel van dit onderzoek is om dit thema op de onderzoeks- en investeringsagenda’s van overheden en bedrijven te krijgen door middel van het leveren van dit eerste conceptuele bewijs.