Fotoserie: Robots in de biologische akker- en tuinbouw
Dit alles was vorige week donderdag te zien tijdens de Demodag Robotisering op AgroProeftuin de Peel in Zeeland (NB). Ook voor de biologische akker- en tuinbouw waren er donderdag diverse interessante machines. Zoals wiedrobot Quirky van Odd.bot, die in een vroeg stadium vrij precies onkruid kan verwijderen op de rij.
Door de vele bewegingen slijten de lichte armpjes en grijpertjes echter wel vrij snel. Deze vervangen door 'zwaarder ijzer' is een optie, maar maakt de machine wel duurder. De engineers van Odd.bot zoeken nog biologische bedrijven waar de Quirky komend seizoen kan komen proefdraaien, om voor dit vraagstuk een oplossing te zoeken. Tot nu toe zijn ze vooral actief in de ruggenteelt van peen, maar aan uitbreiding naar andere gewassen wordt gewerkt.
Vreemde eend
Een vreemde eend in de biologische bijt lijkt misschien spuittechniek. Toch zijn er ook al op biologische bedrijven grote veldpsuiten gesignaleerd. Groot voordeel van een eigen spuit, is de garantie dat er nooit resten van chemische middelen van gangbare bedrijven achtergebleven zijn.
Het bedrijf BBLeap uit Rijen toonde donderdag hun PWM-spuittechniek, die (met speciale doppen) in de biologische teelt geschikt is voor het spuiten van bijvoorbeeld plantversterkers en bladmeststoffen. De PWM-techniek draagt bij aan middelenbesparing, mede dankzij de optie voor gericht spuiten op basis van taakkaarten.
Lees verder onder de foto's
Afwezig
Welke ontwikkeling gaat, over de hele akkerbouw gezien, het hardst: die van kleine veldrobotjes of van grotere werktuigendragers? Volgens organisator Wim van Tilburg, adviseur akkerbouw en vollegrondsgroente bij Delphy, is dit lastig te zeggen. Hij vermoedt dat het voorlopig gelijk op zal gaan: „Belangrijke factoren blijven de beschikbaarheid van middelen en arbeidskrachten.”
Tegenover de goede opkomst van akkerbouwers, moesten afgelopen donderdag een aantal deelnemende fabrikanten om organisatorische redenen afzeggen, waaronder het Nederlandse bedrijf Trabotyx. Hun kleine precicie-wiedrobot, die werkt op batterijen, haalt op dit moment één hectare per dag. Hiermee kan de Trabotyx zo'n vier arbeidskrachten vervangen.
In de toekomst gaat dit robotplatform ook steeds meer data genereren. Bijvoorbeeld over aantallen en type onkruiden, ziekten en plagen en de bodemgesteldheid.
Noors bedrijf
Ook het Noorse beddrijf Kilter kreeg hun aanwezigheid om organisatorische redenen niet rond. Jammer volgens Van Tilburg, want hun AX-1 is momenteel zeker een interessante ontwikkeling op het gebied van autonome onkruidbestrijding in de akkerbouw.
Deze onkruidbestrijdingsrobot heeft mogelijk (na toelating van het middel) ook potentie voor de biologische sector, omdat de machine werkt met Pelargonzuur. Dit middel wordt wel gezien als het 'ecologische' alternatief voor glycofosfaat. Daarbij spuit de robot dankzij camera's het middel heel gericht op het onkruid en niet op het gewas zelf, wat volgens de fabrikant bij een onkruiddruk van 5% tot 95% aan middelenreductie mogelijk maakt.
Tot slot moest ook het Franse bedrijf om organisatorische redenen afzeggen. Hun kleine, lichte scoutrobot SentiV levert met camera's en andere sensoren data over de behoefte water en voedingstoffen, en onkruiden, ziekten en plagen in het gewas.
De demodag werd onder meer gefinancierd vanuit het project 'Schoon Water voor Brabant'; een stimuleringsproject om grond- en oppervlaktewater schoon te houden voor de bereiding van drinkwater. CLM en Delphy voeren het namens een groot aantal partners uit. (www.schoon-water.nl)
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Tekst: José de Jong
Beeld: Arie Coster, José de Jong