Een stap verder naar het ideaal: Dubbeldoelkippen op Warmonderhof
Vorig jaar zijn legkippen onderdeel geworden van de veestapel op Warmonderhof, het opleidingscollectief voor biodynamische landbouw. Met de komst van 150 dubbeldoelkippen wordt er weer een stap gezet naar een ideaal gemengd bedrijf.
Het eerste koppel kippen, hybride leghennen van het ras HN Brown Nick, hebben het goed gedaan. Het koppel bleef gezond, had weinig uitval en heeft een mooi legpercentage behaald. Met 88 weken en een legpercentage van vijfenzestig procent zijn de kippen geslacht. Voor vele studenten van Warmonderhof was dit een eerste kennismaking met de pluimveehouderij.
Bont gezelschap
Ondanks het succes van de eerste ronde, is er nu gekozen voor vier verschillende rassen. Sinds deze week scharrelt er een bonte koppel rond op Warmonderhof. Het is een mix van Sussex, Rhode Island Red, Boeren Zwart en Noord Hollands Blaauw. Met deze vier rassen hoopt Warmonderhof nog robuustere kippen te houden. Op advies van Eva Vos van KipEigen is er gekozen voor deze mix. Volgens haar hebben de vier rassen zo hun eigen sterke en zwakke eigenschappen. De diversiteit zorgt voor een sterk koppel. Wanneer het éne ras een dipje in de leg heeft, kan het andere ras dat opvangen. Al deze hennen zijn goed in het verwerken van ruwvoer en blijven naar verwachting langer productief en gezond dan de hybride voorganger. De inschatting van Vos is dat het legpercentage op gemiddeld zeventig procent komt. Ook de haantjes krijgen een goede bestemming en zullen op het bedrijf worden opgefokt.
Principiële keuze
Het relatief lage legpercentage in combinatie met de gestegen voerkosten wordt een financiële uitdaging. Een eierprijs van €0,45 euro is dan ook echt noodzakelijk. „De eieren gaan via de Hofwinkel direct naar de consument. Wij kunnen op deze manier heel goed aan de klant uitleggen waarom dit eitje wat meer kost.” zegt Annette Harberink, directeur st. Warmonderhof. „Daarbij vinden wij het belangrijk om onze studenten te leren dat wanneer je écht verantwoord kippen wilt houden, je ook de haantjes moet opfokken. Dat wordt een uitdaging, maar het is een hele principiële keuze”.