POP3+ 2022 subsidie opvolger van Investeren in groen-economisch herstel
„De subsidieregeling 'Investeren in groen-economisch herstel' was een eenmalige openstelling. De belangstelling van deze regeling was erg groot en daarom is er besloten om een vergelijkbare regeling open te stellen", aldus Team Agrarisch van subsidiebureau Subvention over de openstelling van de nieuwe landbouwsuagrarische subsidieregeling POP3+ 2022.
Duurzame innovatie
„De doelstelling van de Investeringsregeling POP3+ 2022 is gelijk aan het doel van de regeling 'Investeren in groen-economisch herstel'. Namelijk investeringen waarmee boeren hun bedrijf op een duurzame manier op het gebied van innovatie en modernisering kunnen versterken. Het gaat daarbij ook om nieuwe technieken, digitalisering en investeringen in de toepassing van innovatieve technieken processen of producten.”
Investeringslijst
Subvention licht verder toe dat in het kader van POP3+ 2022 subsidieaanvragen kunnen worden ingediend voor investeringen op een aantal deelgebieden: precisielandbouw en smart farming; digitalisering; water, droogte, verzilting; duurzame bedrijfsvoering en natuurinclusieve landbouw en kringlooplandbouw. Subsidie kan worden verstrekt voor investeringen die zijn opgenomen in de investeringslijst. Deze is onderverdeeld in genoemde deelgebieden, die weer onderverdeeld zijn in 26 thema’s.
Subsidie 40 procent
Het subsidiepercentage is 40 procent, signaleert Subvention verder. „Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen landbouwers en jonge landbouwers.” Het subsidiebedrag is minimaal 20.000 en maximaal 150.000 euro. Het beschikbare totaalbudget is 14 miljoen euro, 2,8 miljoen per categorie. Iedere investering heeft een bepaalde puntenwaardering die terug te vinden is op de investeringslijst. „Bij overtekening vindt toekenning plaats op basis van hoeveelheid punten.” De investeringen moeten uiterlijk 31 december 2024 zijn afgerond en vastgesteld.
Voorbeelden van subsidiabele investeringen
- Precisieberegening, -bemesting en -gewasbescherming.
- Opbrengstmeting en groeimonitoring.
- Digitale voorzieningen voor weidegang (Bijvoorbeeld: diermonitoring en weide-selectiepoorten).
- Robotisering duurzame bestrijding.
- Aanleg klimaat adaptieve, peilgestuurde, regelbare drainage.
- Elektrische voertuigen of met waterstof aangedreven (heftrucks, shovels, mest- en voerschuiven komen niet in aanmerking).
- Machines voor niet kerende grondbewerking en mechanische onkruidbestrijding.
- Mesttechnieken zoals mestvergisters, mestverwerkingsinstallaties zoals meststrippers, mestscheiding en bovenwettelijke mestopslag.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Subvention