1678 zienswijzen steunen biologische boer Veld en Beek
Biologische boer Jan Wieringa van Veld en Beek in Doorwerth vindt het absurd dat hij 11 hectare kwijt dreigt te raken aan natuur in de vorm van schraal of kruidenrijk grasland. Dat is de bestemming die de provincie aan een stuk grond van in totaal 22 hectare in de uiterwaarden wil geven. Het bijzondere is, dat Wieringa zelf ook kruidenrijk grasland op dat gedeelte van zijn grond heeft staan. Kruidenrijk grasland dat bovendien nog veel diverser is dan de provincie wil inzaaien. „Onze manier van werken is de meest natuurinclusieve manier van werken die je je maar kunt voorstellen. Natuur is niet alleen maar schraal grasland, maar nog veel meer. Door vruchtbare kleigrond alleen daarmee in te zaaien, maak je het gebied juist natuurarmer.” Veld en Beek verkoopt rechtstreeks zuivel, vlees, groente en fruit en eigen brood aan de consument. Dat doet hij als coöperatie met in totaal 3400 leden. In totaal meet het bedrijf, dat Jan van Wieringen 23 jaar geleden van de grond af opbouwde, 400 hectare voornamelijk schrale natuur.
3.400 leden
En die zienswijze wordt massaal gedeeld in de gemeente Renkum. Wieringa ventileerde zijn zienswijze onder meer onder zijn klanten. Dat leverde vanaf de ter inzagelegging - begin september - maar liefst 1678 zienswijzen op die bij de griffie van de gemeente binnenkwamen. Dat deed Wieringa op symbolische wijze zelf ook nog op 25 oktober, de dag van de deadline. De griffie meldde op 20 oktober zelf het volgende: ‘Naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan Uiterwaarden kasteel Doorwerth 2022 heeft boerderij Veld en Beek een zienswijze ingediend bij de gemeente Renkum. De zienswijze is ook geplaatst op de website van Veld en Beek met de oproep om deze massaal te delen met de gemeenteraad van Renkum.’ Dat schudde de lokale politiek wakker, want Wieringa heeft al diverse gemeenteraadsleden en wethouders op zijn erf gehad om de situatie te mogen uitleggen. De politiek in Renkum vraagt nu wethouder Joa Maouche om natuurinclusieve boeren te helpen.
Massale steun helpt
Wieringa denkt dat de massale steun hem zeker zal helpen bij een goede afloop. „Een oplossing is wanneer biologisch een plek krijgt in de natuurnetwerken en niet alleen aan de rand van de natuurnetwerken, want biologisch is maximaal natuurinclusief."
Burgemeester en wethouders doen nu vervolgens een voorstel aan de gemeenteraad over de vaststelling van het bestemmingsplan, eventueel in gewijzigde vorm. Hierbij wordt ook een Nota van zienswijzen voorgelegd aan de gemeenteraad. In deze Nota worden de zienswijzen van een reactie voorzien. Naar verwachting zal het bestemmingsplan in februari 2023 op de agenda van de vergaderingen van de raadscommissie en de gemeenteraad komen.
Noodkreet vanuit politiek
De Gelderlander meldde op 5 november dat de Renkumse gemeenteraad oproept om biologische boerderij Veld en Beek te helpen. Zo geeft Eveline Vink namens GroenLinks aan: „Dat bedrijf zit klem. Help dat bedrijf. Het mag niet zo zijn dat meer natuur het einde betekent voor Veld en Beek." In het artikel staat verder dat de wethouder van mening is dat ze zuinig moeten zijn op dit soort boeren. Hij voert onder meer gesprekken over of er op een andere plek ruimte is voor bedrijven als Veld en Beek.