'Echte prijzen' centraal op Biofach-congres 2023
Na de eenmalige zomereditie van Biofach en Vivaness afgelopen juli, komt in februari 2023 de internationale gemeenschap voor biologische voedingsmiddelen en natuurlijke en biologische cosmetica weer bijeen om het jaar af te trappen in het beurscomplex van Neurenberg. Het Biofach-congres zal zich concentreren rond twee belangrijke vragen: Hoe dragen biologische producten bij aan voedselzekerheid en soevereiniteit? En hoe effenen ‘echte prijzen - prijzen die alle ecologische kosten omvatten - het pad voor de noodzakelijke transformatie van de voedsel- en supermarktindustrie?
Optimaal benutten
„Alleen 'echte prijzen' zullen het mogelijk maken om zaken te doen binnen de grenzen die onze planeet kan ondersteunen, wat leidt tot het succes van een voedsel- en landbouwindustrie die echt geschikt is om onze kleinkinderen te dienen. Internationale organisaties en overheden moeten het potentieel van biologische producten optimaal benutten", zegt Tina Andres, voorzitster van de Duitse Federatie van de Biologische Voedingsindustrie (BÖLW).
„De huidige voedselprijzen zetten het principe 'de vervuiler betaalt' op de kop, waardoor milieubelastende producten er 'goedkoper' uitzien dan ze in werkelijkheid zijn”, voegt Andres eraan toe. „Dus biologisch voedsel tegen eerlijkere kosten, is in het nadeel. Wat betekent dat je tot nu toe winst kunt maken door conventioneel zaken te doen, ook al ondermijnt het de fundamenten van het leven voor komende generaties. Het grote marktfalen op het gebied van voedsel moet worden verholpen met een nieuw systeem van berekening, belastingen en ondersteuning. Op het congres willen we bespreken hoe dat zou kunnen worden gedaan.”
Marco Schlüter, uitvoerend directeur IFOAM/Organics International: „Biologische praktijken hebben aangetoond dat ze duidelijk in staat zijn om oplossingen te bieden en een veilige, soevereine voedselvoorziening te garanderen, omdat deze duurzame manier van zakendoen de autonomie van boeren versterkt en op regionale basis toegevoegde waarde genereert. De bijdragen van het biologische systeem aan het versterken van een veilige, soevereine voedselvoorziening in elke regio van de wereld zullen ook worden besproken op het Biofach-congres van 2023 in het licht van de huidige crises."
Soeverein en veilig
De stijgende prijzen van energie en voedsel laten zien hoe dodelijk het is om afhankelijk te zijn van meststoffen op basis van fossiele brandstoffen, aldus de organisatoren van het congres. „De vleesproductie op het noordelijk halfrond is niet afgestemd op het beschikbare weidegebied en draagt ook bij aan de toename van de honger in het zuiden. Daarom moeten we beginnen met het fokken van vee op basis van de beschikbare ruimte. Het planten van koffie of cacao in agroforestry-systemen laat zien hoeveel potentieel biologische technieken te bieden hebben bij het actief beschermen van het klimaat. Bovendien bewijzen toeleveringsketens die te lang zijn, en dus vooral kwetsbaar voor verstoring in tijden van crisis, hoe belangrijk het is om stabiele, regionale waardeketens te hebben.”
Transformatie vergemakkelijken
Volgens de organisatoren veroorzaakt de landbouw alleen al in Duitsland 90 miljard euro per jaar schade aan het ‘algemeen belang’ wat niet tot uiting komt in de prijs van voedsel. Zij baseren zich daarbij op een studie van de Boston Consulting Group (BCG) en het slotrapport van de Commission on the Future of Agriculture (ZKL) van het Duitse federale ministerie van Voedselvoorziening en Landbouw (BMEL). „De kosten zijn vele malen groter dan de toegevoegde waarde van de sector. De biologische voedingsindustrie kan het grootste deel van deze schade vermijden omdat het zaken doet op een manier die natuurlijk hulpbronnen beschermt.”
Diverse crises
De verstoringen veroorzaakt door de COVID-19-crisis, de impact van de oorlog op Oekraïne, de energiecrisis, de gevolgen van de klimaatcrisis en het uitsterven van soorten verhogen de sociale en economische spanningen over de hele wereld. „Maar biologische producten maken de voedselvoorziening veiliger, dankzij hun gesloten economie, minder afhankelijkheid van externe inputs en sterke regionale waardeketens”, stellen de organisatoren. Door te werken op een manier die hulpbronnen spaart, versterken organische praktijken de biodiversiteit, verbeteren ze de bodemvruchtbaarheid en beschermen ze het klimaat, wat veerkrachtige teeltsystemen en voedselsoevereiniteit oplevert.”
Klik hier voor meer informatie over het congres.