Meeloopdag voor jongeren op Warmonderhof
Door de breedte van de biodynamische landbouwopleiding op dit mbo vind je afgestudeerden overal ter wereld terug in een brede waaier van groene beroepen, aldus Warmonderhof zelf in een toelichting. „Denk daarbij, behalve de biologische en biodynamische voedselproducerende bedrijven ook aan toeleveranciers, zadenfirma’s, natuurvoedingswinkels, adviesbureaus, groothandels, verwerkende bedrijven en vakorganisaties. Leerlingen van alle opleidingsniveaus komen naar Warmonderhof, vanwege de specialistische kennis die er wordt aangeboden.”
Op het hof
Warmonderhof wil dat haar studenten de landbouw van binnenuit leren kennen. Daarom staat de school midden tussen de boerderijen en wonen de studenten op het erf. „Het wonen-werken-lerenconcept is een beproefde snelkookpanmethode voor het aanleren van alle aspecten van de biodynamische tuinbouw, akkerbouw, fruitteelt en melkveehouderij”, aldus Waronderhof. „Na vier jaar zijn de studenten, ook als ze niet uit een agrarische familie afkomstig zijn, echt klaar voor een functie als leidinggevende of ondernemer in de biodynamische of biologische landbouwsector.”
Twee organisaties
Warmonderhof wordt gerund door twee nauw samenwerkende organisaties. Stichting Warmonderhof is eigenaar van de boerderij, de winkel en de woonderij en begeleidt de BOL-studenten in de middagpraktijk. Aeres MBO Dronten Warmonderhof is de school. Die geeft de theorielessen, de lessen techniek en praktijkleren en verzorgt de externe stages. Kortweg worden deze organisaties vaak samen aangeduid als ‘Warmonderhof’.
BOL en BBL
Op Warmonderhof worden twee opleidingen aangeboden: BOL en BBL. Op de BOL-opleiding zitten jongeren tussen de 16 en 25 jaar oud die ’s morgens onderwijs volgen en elke middag op de boerderijen werken. Ze wonen doorgaans allemaal op de campus. Op de BBL-opleiding zitten volwassenen tussen de 25 en 55 jaar die één dag per week naar school komen en twee dagen per week stagelopen op een bedrijf ergens in Nederland.
Rondleiding en proefles
Tijdens de meeloopdag voor de BOL-opleiding krijgen de jongeren een rondleiding en een proefles. Ze lunchen mee met studenten in hun huisjes en gaan daarna een paar uur aan het werk in de melkveehouderij, de akkerbouw, fruitteelt of tuinbouw. De bezoekers van de meeloopdag BBL krijgen een proefles en een rondleiding.
Klik hier voor meer informatie een aanmelding voor de meeloopdag.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Joep Kengen