Agroforestry Netwerk Flevoland in de steigers
Bij de tien aanwezige (bio-)boeren die interesse hebben om zich aan te sluiten bij Agroforestry Netwerk Flevoland stond, naast het verdienmodel en bodem- en waterbeheer, biodiversiteit centraal als motivatie. Aldus Piet Rombouts van Rombouts Agroecologie, bodem en water, die samen met organisaties als Horizon en Weerwoud aan de basis staat van het initiatief. Hij vertelt dat los van de aanwezigen, al diverse bedrijven in Flevoland met agroforestry bezig zijn. Bijvoorbeeld het biodynamische akkerbouwbedrijf Maatschap Dames en Heren Vos in Kraggenburg van Lizelore Vos (zie video).
Provinciale netwerken
Rombouts is ook betrokken bij de oprichting van soortelijk netwerken die al functioneren in Noord-Brabant, sinds vier jaar, Gelderland, sinds twee jaar en Limburg sinds vorig jaar. Naast Flevoland staan er nu ook netwerken in de steigers in Utrecht en Zeeland.
300 boeren
Rombouts: „De netwerken vormen een centraal punt in de aanpak om agroforestry te introduceren in de landbouw. Er zijn inmiddels 300 boeren betrokken in de verschillende provinciale netwerken. Daar moet nog veel voor gebeuren, maar de zoektocht past bij de uitdagingen waar de landbouw zich momenteel voor gesteld ziet.”
Vorig jaar werd op 15 december het Agroforestry Netwerk Nederland opgericht in Wageningen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen