Tweede Kamer wil vraag naar biologische landbouwproducten stimuleren
„Laat de overheid een ‘launching customer’ zijn“, bepleitte PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. „De overheid koopt erg veel in, dus als die dat allemaal biologisch doet, dan zorgt dat ervoor dat die markt groeit.“ Ook Marieke Koekkoek (Volt) en Laura Bromet (GroenLinks) pleitten ervoor dat de overheid biologische, of in ieder geval duurzame, producten van Nederlandse bodem gaat inkopen om zo de vraag ernaar te stimuleren. Bromet suggereerde ook om bij wet vast te leggen dat supermarkten een percentage van hun schapruimte verplicht voor biologische producten reserveren, en om dat percentage jaarlijks te laten oplopen.
Direct ingrijpen
Thijssen wilde ook dat de overheid direct zou ingrijpen in de markt. „We gaan nu drie tot vier maanden praten over een landbouwakkoord“, stelde hij, „maar de biologische boeren laten al jarenlang zien hoe zij voedsel kunnen verbouwen en daar een goede boterham mee kunnen verdienen.“ Het leek hem een eenvoudige manier om boeren perspectief te geven.
Derk Boswijk (CDA) had daar toch wat moeite mee. „Ik hoor collega Thijssen zeggen dat we, zoals in het Franse model, meer moeten sturen op biologisch“, zei hij. „Ik zou dat graag willen, maar het vervelende is alleen dat Frankrijk geen goed voorbeeld is. Daar is inderdaad een verplichting om een deel biologisch te produceren, maar de vraag blijft achter, met als gevolg dat de prijs voor biologische producten inzakt en de boer de dupe is.“
Verplicht bijmengen
De CDA’er had een ander idee om de vraag naar duurzame producten te stimuleren; verplichte bijmenging bij de zuivel. Hij zag dat burgers zaken als duurzaamheid, natuurinclusiviteit en dierenwelzijn wel belangrijk zeggen te vinden, maar in de supermarkt toch het goedkoopste pak melk in hun karretje mikken. Je gaat het dus niet redden door te proberen aan de vraagkant te sturen, stelte hij. Daarom kwam hij met een ander voorstel: „Je kunt de vraag naar duurzame zuivel groter maken door bijvoorbeeld tegen de verwerkende industrie te zeggen: jullie moeten 20 procent van jullie melk duurzaam inkopen. Dat kan biologisch zijn, of Planet Proof, of bijvoorbeeld boeren die heel extensief produceren, bijvoorbeeld bij Natura 2000-gebieden.“ Als je de verwerkende industrie verplicht om een deel van hun zuivel van deze boeren in te kopen, stelde Boswijk, vergroot je de vraag naar zuivel zonder dat direct bij de consument te leggen.
„Er zijn veel boeren die duurzaam willen zijn, maar voor wie dat niet mogelijk is omdat er te weinig vraag is. Als je die vraag groter maakt, krijg je dat hele peloton in beweging.“
Hij zal vandaag een motie indienen over die verplichte bijmenging.