Europese Commissie keurt Nationaal Strategisch Plan Nederland goed
Het plan van Nederland is de laatste in Europa die nog goedkeuring nodig had. Vorige week was er nog wat twijfel of dat zou gebeuren. De Europese Landbouwcommissaris gaf aan het begin van de week in een interview kritiek op de Nederlandse landbouw. Deze zou 'te vervuilend' zijn. Daarom wilde hij het plan graag bespreken. Later in de week werd de kou uit de lucht gehaald, toen een woordvoerder van de Europese Commissie tijdens een persconferentie aangaf dat het plan van Nederland zeker goedgekeurd zou gaan worden. Dinsdag was dit dus het geval.
Meer inkomenssteun per hectare
Met het definitieve akkoord komt er vier miljard euro aan fondsen beschikbaar voor de nationale invulling van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dit gaat op 1 januari 2023 van start. In totaal is er 1,4 miljard euro bestemd voor milieu- en klimaatdoelen en de ecoregelingen en 107 miljoen euro voor steun aan jonge boeren.
Een van de onderdelen uit het nationale plan is dat Nederlandse boeren eerlijke financiële steun moeten krijgen. Zo krijgen boeren voor hun eerste veertig hectare meer inkomenssteun per hectare. Daarnaast zal er jaarlijks 17,5 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld worden om de kosten van een weerverzekering te dekken. Dit geld kan bijvoorbeeld ingezet worden als de oogst verloren gaat door droogte of overstromingen.
Ondersteuning 'niet-productieve gewassen'
Daarnaast is er 760 miljoen euro beschikbaar voor de ecoregelingen. Boeren moeten daarmee beloond worden voor bodembeheer en het voorkomen van de uitspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het water. Boeren kunnen uit ruim twintig activiteiten kiezen om toe te passen op hun bedrijf. Deze variëren van het beheren van houtwallen en het toepassen van kruidenrijke akkerranden tot het telen van eitwitgewassen. Hiervoor kunnen zij een vergoeding ontvangen van zestig, honderd of tweehonderd euro per hectare.
Daarnaast kunnen meer boeren meedoen aan het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb), waar 560 miljoen voor is vrijgemaakt. Via het ANLb beheren boeren specifieke leefgebieden voor planten- en diersoorten, zoals weidevogels.
Veenweidegebieden
Specifiek zal er 174 miljoen euro gebruikt worden om het waterpeil in de veenweidegebieden onder controle te ouden. Dit is gunstig voor het klimaat omdat de uitstoot van broeikasgassen daarmee daalt.
Voorwaarden
Om een beroep te kunnen doen, moeten boeren voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dit zijn bijvoorbeeld de verplichte bufferstroken langs akkers en weilanden. Voor de verplichte gewasrotatie en de regel dat vier procent van het areaal niet-productief moet zijn, is vanwege de oorlog in Oekraïne één jaar uitstel van toepassing.
LTO tevreden met goedkeuring Nederlands plan, maar leden zitten nog wel met veel praktische vragen
LTO Nederland laat in een verklaring weten tevreden te zijn met de goedkeuring van het NSP. Wel zitten leden nog met veel praktische vragen. De aandacht moet daarom gaan naar goede voorlichting door de overheid. Boeren kunnen van 1 maart tot 15 mei hun aanvraag indienen.
Daar waar nodig, moeten er tijdig wijzigingen in het NSP aangebracht worden. Brussel biedt de ruimte om jaarlijks aan te passen.
De belangenbehartiger heeft een aantal zorgpunten. Het keuzemenu in de ecoregeling is veel ingwikkkelder. LTO pleitte juist voor een simpelere versie. Volgens LTO ligt er daarom een taak bij de overheid om met goede voorlichting te komen. LTO krijgt namelijk wekelijks tientallen vragen die nog lang niet allemaal goed beantwoord kunnen worden. Dat komt onder andere omdat het mestbeleid het GLB mede beïnvloedt.
De tijdsdruk en grote complexiteit zorgen er volgens LTO voor dat veel boeren niet op tijd weten wat er van hen verwacht wordt als ze mee willen doen aan het nieuwe GLB. Er is al veel gezaaid en geplant, en de planning voor 2023 is grotendeels gemaakt. LTO heeft er voor gelobbyd dat er voor bepaalde basiseisen (drie of vier procent van het bouwland uit productie, vruchtwisselingseisen) een jaar uitstel kwam. Bovendien is de drempel om mee te doen aan de ecoregeling iets verlaagd in 2023. Minister Adema heeft toegezegd dat 2023 een leerjaar wordt.