'Aantal biologische boeren in Nederland moet naar 15 procent in 2030'
De Bionext-directeur reageert: „Als er teveel biologische producten worden geproduceerd voor een markt die daar nog niet aan toe is, komt de biologische landbouw in de problemen", zegt hij. „Op 19 december komt de overheid met doelstellingen voor de Nederlandse landbouw en een plan om de biologische productie en consumptie te laten groeien."
EU-doelstelling
Hij wijst ook op de EU-doelstelling van 25 procent biologische landbouw in 2030. Het is de reden dat hij van het kabinet steun verwacht voor het plan volgende week. Wilde: „Iedere lidstaat moet hieraan bijdragen, al kan per lidstaat het percentage anders zijn."
Eerder sprak Wilde ook al over de plannen die op 19 december naar buiten komen, tijdens een webinar voor Zeeuwse akkerbouwers. Het plan wordt door Bionext aan minister Adema aangeboden, vertelde hij toen. RTL Nieuws geeft aan dat het kabinet met plannen komt. Wilde vertelde in Zeeland: „De supermarkten willen wel meer biologische producten verkopen, maar zij beweren dat de consument niet wil. De consument vindt het fantastisch, maar te duur. De politiek zegt ‘ja’ tegen meer biologisch, maar vindt dat de markt het moet doen. Ik vind dat we de consument geen keus meer moeten geven."
Biohuis en VBV
Het niet goed afstemmen van vraag en aanbod kan een probleem worden, denkt hij. In het verhaal van RTL Nieuws, waarin ook Biohuis-voorzitter Douwe Monsma en Jeroen Neimeijer (Vereniging Biologische Varkenshouders) aan het woord komen, komt naar voren dat de markt voor biologische landbouwproducten onder druk staat door inflatie. Iets wat overigens al zeker sinds november gaande is, concludeerde Ekoland eerder in een artikel.