EU stelt harde eisen op biodiversiteitstop
De EU stelt stevige doelen voor het behoud van biodiversiteit, zoals het beschermen van minimaal 30 procent van het land en de oceanen in 2030 en het herstellen van drie miljard hectaren land en zee. Ook het aanpakken van niet-duurzame landbouw, visserij en bosbouw en het tegengaan van bestrijdingsmiddelen en plasticafval staan hoog op de agenda. Maar om een geloofwaardige speler te zijn in deze onderhandelingen moet Europa ook zelf haar steentje bijdragen aan het herstel van biodiversiteit.
De EU is hard op weg
Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat) kwam in juni van dit jaar, namens de Europese Commissie, voor het eerst met nieuwe bindende regels voor natuurherstel in de EU-landen. Denk hierbij aan het redden van de bijen (en andere bestuivers) en zorgen dat er meer dierensoorten gaan leven op landbouwgrond, zoals weidevogels en vlinders. Ook moeten drooggelegde veengebieden hersteld worden. In Nederland ligt er 220 duizend hectare. Deze voorstellen liggen nu bij het Europees Parlement, Nederland en de andere lidstaten, die er samen een besluit over moeten nemen.
Daarnaast werd vorige week werd er een Europees akkoord bereikt om ontbossing tegen te gaan. Om de biodiversiteit te redden mag een scala aan producten alleen nog op de Europese markt komen als het niet bijdraagt aan het kappen van de bossen. Het gaat hier op producten zoals palmolie, koffie en natuurlijk hout.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Ingelise de Boer, woordvoerder Europese Commissie