Brabant start bio-offensief: van 5 naar 15 procent
Elies Lemkes-Straver: „Biologisch voedsel heeft tal van voordelen, toch is het biologische aandeel in de huidige Brabantse landbouw nog geen 3 procent. In het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 hebben we de ambitie uitgesproken om dit in Brabant te laten groeien naar 15 procent. Omdat de vraag naar biologische producten achterblijft, vinden we het belangrijk dit zelf een impuls te geven. En dat begint bij onszelf: door zelf de vraag naar biologische én naar lokale productente stimuleren. Stimuleren van de vraag hiernaar doen we via onze catering en we vragen zoveel mogelijk Brabantse overheden met ons mee te doen.”
Intentieverklaring
De provincie wil met een intentieverklaring de Noord-Brabantse overheden uitdagen om ten minste de helft van hun bedrijfscatering biologisch en/of lokaal in te kopen per 2026. Het Deense model, waar de overheid actief consumptie van biologische producten stimuleert, heeft de provincie hiertoe geinspireerd. De intentieverklaring wordt op 18 januari tijdens de Bio Kennisweek in 's-Hertogenbosch getekend. Tijdens dit symposium zal minster Adema van LNV het Nationaal Strategisch actieplan biologische productie en consumptie toelichten. Daarna zal het provinciale programma zich toespitsen op de rol die catering daarin speelt. Er worden concrete handvatten gegeven voor de overstap naar een meer biologische en lokale catering. Met best practices, informatie over inkoop en aanbestedingen, hobbels en de manier om deze te nemen, bewezen voordelen. Vervolgens zal Brabant met de intentieverklaring Biologische en lokale bedrijfscatering meteen de daad bij het woord voegen.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Noord-Brabant