Stress voor planten
Wat veroorzaakt stress voor planten?
Door de heersende klimaatverandering krijgen gewassen steeds meer te maken met stressfactoren, de zogenaamde abiotische factoren.
Hitte – Droogte – Kou – Verzilting
Als we afgelopen jaar bekijken, kunt u duidelijk zien dat het neerslagtekort extreem hoog was ten opzichte van het gemiddelde van de jaren 1981 t/m 2010. Afgelopen jaar zijn de planten behoorlijk aan stress blootgesteld.
Dergelijke stressfactoren beïnvloeden de groei van de planten negatief.
Hitte en droogte hebben beide op een andere manier een invloed op de levensprocessen van de plant. Ze brengen de verhouding tussen fotosynthese, ademhaling en verdamping uit balans. Bij droogte worden als gevolg van vochttekort de huidmondjes gedeeltelijk gesloten waardoor de fotosynthese afneemt. Bij hitte gaat de plant over naar verhoogde ademhaling waardoor er stress ontstaat. Deze stress zorgt voor vorming van zogenaamde hitte shock eiwitten waardoor ook weer de fotosynthese afneemt. En als de fotosynthese afneemt zal ook de productie en dus uiteindelijke opbrengst afnemen.
Biostimulanten kunnen ervoor zorgen dat planten minder snel last hebben van deze stressfactoren. Afhankelijk van de samenstelling van biostimulanten (o.a. kalium, calcium, organische koolstof, aminozuren) zal deze een rol spelen bij het in balans houden van de levensprocessen door o.a. het regelen van het openen en sluiten van de huidmondjes. Hierdoor wordt het beheer van water voor plantencellen verbeterd en kan de plant beter met de stress omgaan.
Om een goed beeld te krijgen wat biostimulanten precies doen, is degelijk onderzoek uitgevoerd om een duidelijk advies te kunnen geven. Wanneer en hoe deze middelen ingezet moeten worden om tot het beste resultaat te komen. Omdat er – anders dan bij gewasbeschermingsmiddelen - geen toelatingseisen zijn ontbreekt het hier vaak aan.
Syngenta heeft uitgebreid onderzocht hoe bijvoorbeeld hitte- of droogtestress de gewasgroei remmen en hoe u hier iets tegen kunt doen. Samen met telers is een nieuw biostimulant, QUANTIS®, in de praktijk getest om tot een gedegen advies te komen. QUANTIS staat op de SKAL lijst en mag in biologische teelt ingezet worden.
Wilt u weten wat stress precies met uw aardappelgewas doet en hoe Quantis planten weerbaarder kan maken?
Blijf ons volgen, we komen nu regelmatig met meer informatie en houden u op de hoogte van onze ervaringen.