Kleiner prijsverschil verleidt de consument
Doordat de prijs van biologische melk minder hard is gestegen dan de prijs van gangbare melk is het prijsverschil in de supermarkt kleiner geworden. De prijs van de gewone melk is meer afhankelijk van de wereldwijde markt van vraag en aanbod die in de afgelopen periode verstoord is. De verstoring werd voornamelijk veroorzaakt door teruglopende productie door weersomstandigheden en een groeiende vraag. Dit heeft geleid tot een 50 procent hogere prijs van gewone melk voor de boer.
De afzet van biologische zuivelproducten is meer lokaal en minder afhankelijk van de wereldmarkt. Jan Willem van den Berg, sectorspecialist Agrio bij ING: „Hier zien we als gevolg van hogere kosten ook een prijsstijging, maar deze stijging is beperkter. Voor de melkveehouder is de biologische melk op dit moment bijna in prijs gelijk met gangbare melk en nu het prijsverschil zo klein is geworden kiezen consumenten makkelijker voor de biologische variant.” Daarnaast wordt de biologische zuivel ook prominenter in het winkelschap geplaatst en heeft supermarktketen PLUS de biologische melk bijvoorbeeld aantrekkelijker geprijsd dan de gewone melk. Van den Berg: „over het algemeen stagneert de afzet van biologische producten. Bij zuivel is dat dus net andersom."
De hogere prijs lokt meer productie uit en de wereldwijde productie neemt toe. Van den Berg ziet nu een dalende trend in de prijzen voor eindproducten zoals melkpoeder en boter. Hij verwacht dat de melkprijs het komende jaar verder zal dalen.