Land van Ons neemt biologische landbouwgrond over in Friesland
Zo'n boer is momenteel nog niet gevonden. De vorige eigenaar, biologische melkveehouder Geert Rozema, blijft daarom de percelen voorlopig beheren. 'De grond is zeer geschikt voor granen, maar ook bijvoorbeeld voor boekweit en huttentut. We gaan heggen planten, akkerranden met inheemse bloemen zaaien en waterpoelen aanleggen', schrijft Land van Ons op de eigen LinkedIn-pagina.
Kwetsbare plek
De percelen zijn volgens Land van Ons 'prachtig gelegen' op de grens van Friesland, Drenthe en Groningen. Land van Ons-voorzitter Franke Remerie: „Deze biologische boer heeft geen opvolger. Dat maakte de kans groot dat het bedrijf bij verkoop versnipperd zou worden. Als burgers willen wij helpen om op zo’n kwetsbare plek zo natuurinclusief mogelijk te boeren. Daarom nemen wij het bedrijf over en gaan we samen op zoek naar een nieuwe jonge boer die hiermee aan de slag wil."
Land van Ons heeft als doel in tien jaar tijd 300.000 hectare landbouwgrond aan te kopen, oftewel 15 procent van het Nederlandse areaal. Inmiddels heeft Land van Ons percelen in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen. In Friesland was Land van Ons al actief in Kollumerzwaag. Het gaat nog niet om hele grote aantallen qua hectares.
Ecologische hoofdstructuur
De bedoeling van Land van Ons is om met geld van burgers een ecologische hoofdstructuur aan te leggen met landbouwgrond. 'Samen met de boer maken we duurzame keuzes in de vorm van gewas, de manier van beplanten, inrichten en beheren van de akkers. Op deze manier ontstaan weer meer plekken waar een rijk bodemleven is en beschutting voor allerlei soorten planten, dieren en insecten.'
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: LinkedIn Land van Ons
Bron: Land van Ons