Bio algen: Groenblauwe toekomst in Europa?
Niet alle algen zijn hetzelfde: er zijn kleine microalgen en grootbladige macroalgen. Eetbare algen zijn meestal macroalgen. De meest bekende zijn waarschijnlijk de rode algen nori, die in bladeren drukken en sushirollen (sushi maki) bij elkaar houden. De bruine alg Wakame wordt gebruikt in de Japanse misosoep en heeft een sterke zilte smaak. Een andere bruine alg, de suikerkelp, smaakt licht zoet en de groene alg Ulva, de zeesla, doet qua uiterlijk eigenlijk een beetje denken aan groene sla. De bekendste microalgen zijn spirulina, chlorella en aphanizomenon flos-aquae (AFA algen), die voornamelijk in voedingssupplementen worden verwerkt.
CO2 opname
Een groot voordeel van de algenteelt is dat er geen bemesting noodzakelijk is, wanneer er de algen worden gekweekt in voedselrijke kustgebieden. Dit in tegenstelling tot de meeste andere (dierlijke) aquacultuur. Daarnaast kan een kweeklocatie dienen als kraamkamer voor vissen. Ook de snelle groei (zes maanden van zaai tot oogst) maakt de teelt interessant. Ander belangrijk voordeel is dat algen in korte tijd veel CO2 opnemen en dienen als een natuurlijk filtersysteem.
Duurzaamheidsplan
Nadelen zijn er ook, zo meld de Duitse site. De planten geven schaduw op de bodem van de zee, wat negatieve gevolgen heeft voor het bodemleven. Daarnaast is er een kanttekening te plaatsen bij de CO2 opname. Er wordt komt namelijk ook veel CO2 vrij bij het oogsten, transport en verwerking.
De nieuwe EU-verordening vereist een duurzaamheidsplan om de milieueffecten te beperken. In Azie worden algen al tientallen jaren op grote schaal gekweekt. Daar zijn grote milieueffecten zichtbaar. Een duurzame, biologische en Europese algenteelt zou hier een antwoord op kunnen zijn.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: via Pexels
Bron: Oekolandbau.de