Het Graanschap presenteert korte-keten-concept van graan tot brood
Het Graanschap gaat naar eigen zeggen in 2023 volop door met haar missie: lekker brood van duurzaam geteeld lokaal graan voor iedereen. Sinds de oprichting in 2018 werkt het bedrijf aan een korte keten, van de teelt tot en met het verkopen van eigen desembrood. ‘Dat heeft voor veel belangstelling gezorgd vanuit allerlei hoeken: boeren, bakkers, milieuorganisaties, overheid, detailhandel en grondstofleveranciers’, aldus Het Graanschap.
Lokale en landelijke bakkerijen
‘Om meer impact te kunnen maken, richten we ons nu op lokale en landelijke bakkerijen met lokaal meel van een korte keten’, aldus Renee Pater, bakker-ondernemer van Het Graanschap. ‘We willen het voor steeds meer bakkerijen mogelijk maken om van duurzaam geteeld graan het beste brood te maken en daarmee bij te dragen aan de natuur. Dit jaar gaan we opschalen naar ruim 120 hectare waarmee we ruim 700.000 kilo biologisch graan van de akkers halen. Het graan malen we op een steen tot het mooiste meel en bloem.’
Dezelfde ambitie
Om op te kunnen schalen gaat Het Graanschap samenwerken met twee bedrijven die volgens haar dezelfde ambitie hebben: biologische telers Thijs Geerse en Wouter Snippe van WeGrowOrganic zoeken en begeleiden boeren bij de teelt en Jan Donker van BD graan maalt het graan. Afgelopen week stond Het Graanschap op de biobeurs in de stand Wegroworganic om boeren te enthousiasmeren. ‘Wij hebben boeren verteld wat meedoen inhoudt en wat het ze oplevert’, aldus Thijs Geerse. ‘Voor biologische boeren is Het Graanschap een mooie kans om meer uit de graanteelt te halen. Door de korte keten kunnen we veel gerichter tot een ideaal eindproduct komen voor bakkers.’ ‘Er is niets mooiers voor een boer dan brood in de winkel tegenkomen dat gemaakt is van eigen graan’, vult Wouter Snippe aan.
Het Graanschap
Het Graanschap maakt duurzaam lokaal meel voor het lekkerste brood. 'Via een korte transparante keten waarin de boer, de molenaar en de bakker ruimte hebben om kwaliteit te maken en met elkaar kunnen bijdragen aan de natuur', aldus de bakkerij uit Laren.
WeGrowOrganic
De telers van WeGrowOrganic werken sinds de oprichting in 2016 aan de kortste keten van Field to Fork. Na de exploitatie van AGF producten als aardappelen, uien, wortels en pompoenen gaan zijn nu ook samen met Het Graanschap aan de slag met bakgranen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Het Graanschap