Biohuis kiest Pipie Smits van Oyen als nieuwe voorzitter
Biohuis meldt dat de vacature voor een nieuwe voorzitter al langer openstond en de vereniging dan ook zeer verheugd is dat Smits van Oyen deze rol nu op zich wil nemen. 'Zij is al sinds 2018 bestuurslid van het Biohuis en zette zich onder andere in voor bio in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid', aldus de belangenvereniging van biologische boeren en tuinders.
Turbulente tijden
Smits van Oyen heeft een akkerbouwbedrijf met vleesvee in Drimmelen (West Brabant). ‘Ik zal met veel energie aan de slag gaan als voorzitter van deze vereniging. Ik zie het als een uitdaging om in deze turbulente tijden de kansen voor de biologische boer te pakken die er volop liggen’, aldus de kersverse voorzitter.
Nieuwe bestuursleden
De ALV van Biohuis benoemde verder twee nieuwe bestuursleden. Jeroen Neimeijer volgt Douwe Monsma op als penningmeester. Neimeijer heeft een varkensbedrijf in Heino (Overijssel) en zich onder meer ingezet als voorzitter van de Vereniging Biologische Varkenshouders, een functie die hij binnenkort zal overdragen. Erik-Jan van den Brink werd benoemd tot algemeen bestuurslid. Hij heeft een multifunctioneel biologisch bedrijf met onder andere pluimvee en kalveren in Nistelrode (Oost-Brabant). Daarnaast is hij voormalig directielid en mede-eigenaar van Udea.
Afscheid Douwe Monsma
Biohuis nam op haar ALV formeel afscheid van Douwe Monsma als bestuurslid en penningmeester. ‘Vanaf de oprichting van het Biohuis heeft Douwe op veel vlakken een belangrijke rol gespeeld’, aldus Biohuis. ‘Overigens was hij daarvoor ook al actief in de sector.’ In 2022 nam Monsma diverse voorzitterstaken op zich, toen de vacature te lang open stond.
Landbouwakkoord
Monsma was vanuit de biologische sector intensief betrokken bij de gesprekken over het landbouwakkoord. ‘Hij blijft daarbij in nauwe afstemming met het bestuur nog een tijdje actief’, aldus het Biohuis. De belangenorganisatie meldt daarover verder dat vanuit Biohuis, Bionext en de 'haar dragende organisaties' momenteel veel bestuurders en medewerkers betrokken bij de gesprekken rondom het landbouwakkoord. Dit betreft zowel de zogenoemde hoofdtafel als de sectortafels. ‘De biologische sector kan een belangrijke rol spelen in de beoogde transitie van de landbouw. Biohuis vindt het cruciaal dat bestaande biologische bedrijven concrete erkenning en ondersteuning krijgen in het overheidsbeleid.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Provincie Noord-Brabant