Friesland wil van Greidhoeke Bioregio maken met inzet op lokale consumptie
De Greidhoeke is het kleiweidegebied tussen Leeuwarden, Sneek, Bolsward, Franeker en de IJsselmeerkust. Naast de genoemde gemeenten werken ook de provincie Fryslân, de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren en Wetterskip Fryslân als 'Greidhoeke Plus' al intensief samen met initiatiefgroepen in het gebied.
Samen met betrokkenen vanuit de landbouw, natuur, gezondheidszorg, voeding, onderwijs en dorpsbelangen wordt nu een eerste verkenning gedaan om te onderzoeken of Greidhoeke een Bioregio kan worden. Als dat het geval is, komt er een plan van aanpak voor de komende tien jaar.
Wat is een Bioregio?
De Europese Commissie en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil dat 15 tot 25 procent van het landbouwoppervlak in 2030 biologisch wordt. Op dit moment zit Nederland op 4 procent. Hiervoor is een overgang naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem nodig met aandacht voor natuur, biodiversiteit en de gezondheid van de mens.
Proefregio natuurinclusieve landbouw
De Greidhoeke is volgens Fryslân bij uitstek geschikt als proefregio omdat hier al veel gebeurt op het gebied van natuurinclusieve landbouw. Het is één van de acht gebieden binnen de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw(externe link) waarbij via gebiedsprocessen en initiatieven van onderop toegewerkt wordt naar een natuurinclusief platteland.
Daarnaast zijn er talloze initiatieven die al bijdragen aan de genoemde overgang met projecten die zich richten op het aanbod van gezond voedsel dichtbij huis zoals in Sibrandabuorren, Makkum, Heeg en Grou.
Het idee voor een Bioregio is ontwikkeld door bureau Avalon in Lens, dat ook de coördinatie van de verkenning op zich heeft genomen.