Bio goed vertegenwoordigd in overleggen Landbouwakkoord
Minister Adema (LNV) heeft dit jaar diverse landbouw- en natuurorganisaties uitgenodigd om ‘aan tafel te gaan’ en keuzes te maken over het toekomstperspectief voor boeren in 2040 en de ondersteuning die hiervoor nodig is. Het uitgangspunt is om alle opgaves voor de landbouw in een keer aan te pakken, zodat boeren met duidelijkheid en zekerheid een toekomstplan kunnen maken. En zodat er invulling gegeven kan worden aan de doelen op het gebied van natuur, klimaat en water. Tegelijkertijd moet ook een begin worden gemaakt met het herstellen van vertrouwen tussen agrarische sector en overheid. Overheid, keten en consument moeten de boer helpen om duurzamer te produceren. Dat zijn de uitgangspunten voor het Landbouwakkoord. Door het Landbouwakkoord wordt ook duidelijk welke extra middelen uit het Transitiefonds nodig zijn voor de transitie van de landbouwsector.
Aan tafel
Hoe komt het Landbouwakkoord tot stand? Deelnemers overleggen aan een hoofdtafel en deeltafels, waar ze onderdelen van het akkoord bespreken. Biohuis vertegenwoordigt de biologische sector aan de hoofdtafel. Samen met nog drie boerenorganisaties (NAJK, LTO en Agractie) wordt er de afgelopen én aankomende weken intensief gewerkt om de belangen van de biologische boeren en bijbehorende ketens te behartigen. Bionext is samen met de bio-boeren vereniging wekelijks aangesloten bij de sectortafels Melkvee, Akkerbouw, Pluimvee en Varkens. In het kader van de korte keten schuiven de vertegenwoordigers van het Groenboerenplan aan de sectortafel Overig.
Adema's update
In een kamerbrief van 21 februari geeft minister Adema een update: „In het landbouwakkoord proces is er eerst betekenis gegeven aan de gezamenlijke visie 2040 en de toekomst voor de sector. We zijn nu in de fase terecht gekomen dat er verschillende ontwikkelpaden en thema’s met bijbehorende bijhorende concrete afspraken worden geformuleerd. Zoals ik eerder aangaf, zullen er scherpe keuzes gemaakt gaan worden. Daarbij is kringlooplandbouw, zoals genoemd in het coalitieakkoord het uitgangspunt."
Hoge inzet
Laurens (verenigingsmanager Biohuis en Belangenbehartiger Bionext): „De inzet van het Landbouwakkoord is hoog. We zijn inmiddels halverwege het proces dat eind april tot een breed gedragen landbouwakkoord moet leiden. Onze collega’s en boerenbestuurders werken keihard om de sterke en ontwikkel punten van de biologische landbouw naar voren te brengen. Dit proces vraagt veel tijd van onze boerenbestuurders die dit doen naast hun boerenbedrijf. Onze indruk is dat andere partijen daar tot op heden voor open staan. Wij houden vast aan ons wettelijk geborgde systeem dat is gebouwd op de 4 uitgangspunten van IFOAM (Zorg, Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid). Dit kan in de keten, richting de consument, voor de huidige en toekomstige bio-boer en voor de samenleving een oplossingsrichting bieden."
Bionext en Biohuis hebben de volgende speerpunten:
1. Zet in op biologische landbouw als volwaardig eigen ontwikkelspoor
2. Juridische en economische zekerheid voor de huidige én toekomstige bio-boer
De aankomende weken zullen grond en ruimte, innovatie en kennisontwikkeling, ecosysteemdiensten, markt en keten-afspraken, juridische borging en bedrijfsopvolging onderwerpen zijn van gesprek. Afspraken over deze onderwerpen kunnen verstrekkende gevolgen voor biologische boeren hebben. Ook wordt bespreken hoe dit in het Landbouwakkoord geborgen kan worden.
Op deze website over is alles te lezen over het landbouwakkoord.
Beeld: Foto Beverloo
Bronnen: Bionext, Rijksoverheid