Duitse biologische landbouwstrategie uitgebreid
„Hoe we eten en wat we eten heeft verstrekkende gevolgen voor het milieu, de biodiversiteit en het klimaat in Duitsland en wereldwijd. Het heeft invloed op onze gezondheid en ons welzijn, daarom is biologische landbouw nodig”, legde staatsecretaris Bender uit tijdens het evenement. Consumenten hebben ‘meer informatie’ nodig over hoe biologische landbouw bijdraagt aan milieu- en klimaatbescherming stelde zij.
Meer bio in kantines
Op 15 februari nam de Duitse regering een amendement aan dat pleitte voor meer biologische horeca buitenshuis zoals kantines, cafetaria’s en restaurants. De door het kabinet goedgekeurde wijzigingen in het strategisch plan, vormen de basis voor een voorgenomen verordening voor meer biologische catering buitenshuis. Daarnaast wil het ministerie informatiecampagnes lanceren om consumenten bewust te maken van de maatschappelijke voordelen van biologische producten. „We hopen dat dit een verdere impuls zal geven aan de vraag naar biologische producten", aldus de staatssecretaris.
Productie kan vraag niet bijbenen
Des al niet te min, overtreft de vraag naar bio de binnenlandse productie van een aantal producten. Het laatste sectorrapport concludeerde dat de productiestijgingen in het afgelopen jaar de groeiende vraag nauwelijks kon bijbenen. De groei zal leiden tot meer binnenlandse productie. Ook zal Duitsland, in ieder geval voor de korte termijn, meer bio moeten importeren om aan de vraag te voldoen. Volgens het sectorrapport is het aandeel biologische landbouwgrond vorig jaar met net geen 4 procent gegroeid tot ongeveer 11 procent, de doelstelling van 30 procent is dus nog ver weg.
30 procent onderzoeksbudget naar bio
Naast het stimuleren van de vraag, is in het strategisch plan ook ruimte gemaakt voor investeringen in onderzoek naar biologische landbouw en het versterken van de waardeketens. 30 procent van het onderzoeksbudget van het landbouwministerie, zal besteed worden aan onderzoek naar biologische landbouw.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Euroactiv.de