Belgisch bedrijf ontwikkelt geavanceerd fruitbewaarsysteem zonder ethyleenblokkers
De nieuwe sensoren en het computersysteem kwamen tot stand met steun van onder meer de provincie Vlaams-Brabant en de Universiteit van Leuven. 'De biofruitsector staat voor grote uitdagingen, met de stijgende vraag naar biofruit, steeds hogere kwaliteitseisen van de consument en torenhoge energiekosten', schrijft Vlaams-Brabant in een persbericht.
In het Digifruit-project ontwikkelde Optiflux een meetsysteem en software die het mogelijk maken om de bewaarcondities voor fruit dynamisch te regelen, zonder de bestaande bewaarruimte en installatie ingrijpend te veranderen. Vlaams-Brabant: 'Fruitbewaring met deze innovatieve technologie kan 100% biologisch en kost minder energie. De technologie is een oplossing voor de sector waar energiebesparing en duurzaamheid hoog op de agenda staan. De slimme, dynamisch geregelde atmosfeer bewaartechnologie (DCA) biedt hier een oplossing voor.'
Biologisch proces
„Ons systeem meet in real-time de ademhaling van het fruit tijdens opslag in koelcellen van wel 200 ton", legt Niels Bessemans, algemeen directeur van Optiflux uit. „Op basis van continue metingen past het systeem de bewaarcondities automatisch aan met intelligente software. Dat zorgt voor energiebesparing door efficiënte koeling, voor betere bewaarcondities, voor minder verlies en uiteindelijk dus ook voor meer rendabiliteit. Bovendien is het een volledig biologisch proces."
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Vlaams-Brabant
Bron: Vlaams-Brabant