Odin houdt studiedag over de toekomst van veredeling
'Kunnen we voor de landbouw een aanpak ontwikkelen waarbij we gentechnieken als CRISPR-Cas links kunnen laten liggen?', schrijft Odin over het dagvullende programma in Dronten. 'Kunnen we vanuit samenhang, biodiversiteit en het voorzorgsprincipe een meer menswaardige landbouw ontwikkelen, naast het technologische perspectief? Op 3 maart organiseert de Werkgroep Zaadvast en Zeker een studiedag waarop deze en andere vragen worden besproken, maar ook oplossingen uit de praktijk. Alle spelers in de landbouw- en veredelingsketen zijn van harte uitgenodigd om hun reacties, ideeën en gedachten te delen.'
Theo Boon (directeur bij Odin) is de dagvoorzitter. Onder andere Greet Lambrecht (biologisch tuinbouwbedrijf Akelei, België), Grietje Raaphorst en Leonard Reedijk vertellen vanuit eigen werkpraktijk over veredeling. Edwin Nuijten van de Werkgroep Zaadvaste Rassen vertelt over wat de Werkgroep wil bereiken en hoe.
Verschraling
Odin: 'Bijna alle groenten in de supermarkt komen van een select aantal F1-hybride en gepatenteerde rassen van internationale zaadbedrijven. Voordeel is onder andere hun uniformiteit, makkelijke oogst en relatief hoge opbrengst. Boeren mogen en kunnen deze gewassen echter meestal niet zelf verder veredelen. Dit heeft geleid tot een enorme verschraling van de hoeveelheid groentensoorten in de winkelschappen, tot een verlies aan biodiversiteit op de akkers en een grote afhankelijkheid van boeren van de agroindustrie.' Odin wil via de werkgroep veredeling weer terugbrengen bij de boer.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Odin Foodcoop