‘Kwaliteit zomergranen en eiwit wordt betaald’
Afgelopen jaar heeft Agrifirm veel telers mogen verwelkomen die na lange tijd (opnieuw) kozen om biologische granen te zaaien. Door het groeiseizoen van het afgelopen jaar werden er goede opbrengsten gehaald en was de kwaliteit bovengemiddeld. „Wij merken dat deze telers ook aankomend jaar granen gaan zaaien”, zegt Tom Goes van Agrifirm.
De keuze voor de te zaaien granen wordt vooral gemaakt tussen haver, tarwe of brouwgerst. Voor elke teler is het verschillend, het gaat erom wat uiteindelijk het beste past in zijn of haar bouwplan; „Het belangrijkste is om bij elk gewas voor kwaliteit te gaan, omdat dit uiteindelijk betaald wordt in de markt. Denk aan hoog eiwit in tarwe en brouwgerst.”
Veldbonen
Afgelopen jaar is de granenmarkt hard opgelopen door Oekraïne en andere ontwikkelingen in de wereld. Ook de biologische granen hebben deze trend gevolgd. „Op dit moment is de markt zakkende en zitten we weer op prijsniveaus als van voor de oorlog. Het afgelopen jaar zien we dat meer telers veldbonen geteeld hebben. Dat is hen goed bevallen. Binnen Agrifirm zijn we bezig om veldbonen hoger in de keten kwijt te kunnen dus niet alleen voor feed maar ook richting food. Telers zijn enthousiast over de teelteigenschappen van de veldboon.”
Ook voor aankomend jaar verwacht Goes hier een toename.