Kiest u voor gefermenteerd voer voor uw varkens?
Wat is fermentatie?
Fermentatie is een eeuwenoud, natuurlijk proces om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken, maar ook om de eigenschappen van dit voedsel te verbeteren. Door fermentatie worden enzymen en melkzuurbacteriën geactiveerd, en vinden er veranderingen plaats in het voedsel. Voedsel wordt zo beter verteerbaar, smakelijker, en draagt bij aan de darmgezondheid van mens en dier. Veel producten die bij u thuis op tafel staan, zijn ergens in het productieproces gefermenteerd, denk aan yoghurt, brood, zuurkool maar ook droge worst.
En waarom passen we het toe in de bio-varkenshouderij?
We passen gefermenteerd voer in de biologische varkenshouderij toe voor een betere benutting van de voedingsstoffen (met als gevolg een hogere voerefficiëntie). Dit heeft een positief effect op de maagdarmgezondheid van uw dieren. Evengoed van belang is de rendementsverbetering dat het u oplevert door verlaagde voerkosten. Dit is mogelijk door het gebruik van goedkopere grondstoffen die dankzij fermentatie wél goed inzetbaar zijn. Zo zijn verschillende bio-veehouders succesvol met het inkuilen van mengteelten. En wist u dat fermentatie via ingekuilde producten de fosfaatefficiëntie met meer dan 10% verbetert? Fermentatie is uitermate geschikt voor de biologische sector. Het past in de kringloopgedachte, is een geheel natuurlijk en duurzaam proces mét concreet resultaat. Heeft u een brijvoerinstallatie? Ook dan behoort fermentatie tot de mogelijkheden.
‘Fermenteren kun je leren!’
Bekijk de online fermentatieworkshop van onze productmanagers Corine Walvoort en Achim Tijkorte voor meer informatie over fermentatie en de toepassing in verschillende diersectoren.
Reudink kan u adviseren over de juiste bacteriecultuur, de mogelijkheden van de mini-fermentor en de toepassing van fermentatie bij het inkuilen. Ook begeleiden we u in de uitvoering van het proces. En werken wij nauw samen met fermentatiespecialist Dr. Ronald Scholten (Dr.FERM).