Biohuis en andere organisaties schrijven brandbrief aan Rutte: 'ontzie biologische sector bij piekbelastersaanpak'
Omdat het rekenmodel Aerius niet erkent dat bioboeren minder dieren per hectare houden en een andere landbouwpraktijk hebben, dreigen boeren te moeten stoppen vanwege de rol die Aerius speelt in de piekbelastersaanpak. Ook een relatief kleine (berekende) emissie vlakbij een kwetsbaar natuurtype, kan in het huidige model al leiden tot aanwijzing als ‘piekbelaster’.
Inconsistent overheidsbeleid
Biohuis, en de mede-ondertekenaars Federatie Agro-ecologische Boeren, Herenboeren, Caring Farmers en Demeter, vrezen voor inconsistent overheidsbeleid: 'Als het model niet wordt aangepast, financiert het transitiefonds mogelijk eerst de uitkoop van deze bedrijven en zal de provincie later op basis van het gebiedsprogramma vanuit datzelfde fonds middelen inzetten voor stimulering van deze bedrijven in de omgeving van de Natura 2000 gebieden. Dit is verspilling van overheidsmiddelen en tast de geloofwaardigheid van de overheid aan.'
De organisaties zijn van mening dat de uitkoop van biologische boeren grote twijfel zal zaaien bij de consument, terwijl groei in de afzet juist belangrijk is voor de groei van de sector.
Erkenning bio
Het kabinet moet daarom dringend in de piekbelastersaanpak naast de vier sporen innoveren, stoppen, verplaatsen, omschakelen een vijfde spoort inrichten waarbij de biologische bedrijfsvoering erkend wordt en de continuïteit van deze bedrijven gewaarborgd en versterkt wordt.
Dit vijfde spoor kan de omschakelende biobedrijven - alsook andere bewezen duurzaam werkende boeren - actief ondersteune;, niet alleen vanwege de overheidsdoelstelling voor de groei van het biologisch areaal, maar ook omdat zij een belangrijke bijdrage leveren aan de ‘brede aanpak’ voor de opgaven voor stikstof, natuur, klimaat, water en dierenwelzijn.'
Minister Piet Adema: 'Speerpunt maken'
Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit liet een maand geleden tijdens een debat al weten van biologische landbouw een speerpunt te willen maken. Hij verwees daarbij ook naar het actieplan om tot een hoger aandeel biologisch te komen in de totale landbouw. Het streven is vijftien procent in 2030, „en misschien proberen we ook nog wel maatregelen te nemen met het landbouwakkoord die misschien nog wat extra een stimulans zullen zijn om de ambitie wat op te schroeven, maar dat hangt af van de gesprekken over het landbouwakkoord."
Het kabinet heeft ook financiële middelen klaar staan voor boeren die willen omschakelen. Wel moet het heel gebiedsgericht worden bepaald: „Er kunnen zelfs biologische boeren zijn die toch net te veel emissie hebben omdat ze te dicht op een gebied zitten. Dan moeten we kijken hoe we specifiek met die biologische boer omgaan. Ik kan dus niet de toezegging doen dat de biologische boeren helemaal worden ontzien in het proces om te komen tot natuurherstel, maar het is helder dat wij van de biologische boeren en biologische ontwikkelingen een speerpunt maken."