Biohuis vindt vertrek Agractie bij Landbouwakkoord 'jammer': 'Versnelt het proces niet'
Dat het kabinet op grote schaal landbouwgrond met beperkingen wil instellen nabij Natuur en Natura 2000-gebieden, was voor Agractie een reden om op te stappen. Voorlopig dan, want als het kabinet wil bewegen richting Agractie, dan neemt de organisatie mogelijk weer plaats aan de hoofdtafel.
Douwe Monsma, bestuurslid bij Biohuis en akkerbouwer, reageert op die ontwikkeling: „Ik vind dat persoonlijk wat voorbarig, want er is nog niets vastgesteld onder welke condities dan ook. De onderhandelingen zijn nog bezig. Het is wel jammer dat partijen opstappen, want dat versnelt het proces niet”, aldus Monsma.
Tegelijkertijd geeft hij aan de zorgen van Agractie te begrijpen. „Wij zijn als Biohuis niet tegen het invoeren van landschapsgrond, maar het zal er sterk van afhangen hoe het wordt gedefinieerd. Wat ons betreft zou dat niet generiek uitgerold moeten worden, maar per gebied. Maatwerk dus. Daarbij is voor ons vrijwilligheid het uitgangspunt. Een boer moet zelf kunnen beslissen of hij dat wil of niet.”
Voorwaarden
De voorwaarden voor het instellen van landschapsgrond zijn onderwerp van gesprek aan de hoofdtafel. Biohuis heeft daarvoor ook ideeën, vertelt Monsma. „Het uitgangspunt voor ons is dat gronden die nu de bestemming agrarisch hebben, dat ook behouden. Deze moeten een soort van bescherming krijgen zodat eerst een goede belangenafweging plaatsvindt voordat deze gronden een functieverandering ondergaan."
Er zijn nog andere voorwaarden te noemen zoals het afwaarderen van landbouwgrond. Wat dit financieel betekent, is bijvoorbeeld iets dat nu op tafel ligt. „Welke vergoeding krijgen boeren bijvoorbeeld? Als je als overheid inzet op vrijwilligheid en je stelt daarvoor financieel interessante vergoedingen beschikbaar, dan zijn boeren misschien sneller bereid om grond als landschapsgrond te beheren", duidt het bestuurslid.
Gebiedscommissie
Voor het maatwerk per gebied zou er bijvoorbeeld een gebiedscommissie, zoals een ruilverkavelingscommissie, ingesteld kunnen worden volgens Biohuis. „Deze commissie denkt dan mee over de inrichting van een gebied", legt Monsma uit. „Daar zijn vertegenwoordigers van alle boeren bij betrokken, zowel bio als gangbaar, maar ook bijvoorbeeld de waterschappen en natuurbeheerders. Zo kun je dan per gebied kijken hoe je de natuur het beste kunt beschermen, hoeveel grond is daarvoor nodig in een zogenaamde bufferzone en is die uberhaüpt wel nodig?! Ook kun je wat mij betreft dan praten over een vergoedingssysteem.”
Vertrouwen
Monsma heeft er nog steeds het vertrouwen in dat er een goed akkoord gaat komen. „Het is absoluut niet het idee dat ik de gesprekken verspilde energie vind. Ik zie zeker het belang in van een goed akkoord voor de biologische landbouw, zeker met de ambitie die het kabinet heeft voor 15 procent biologische landbouw in 2030.”
Adema wil dat er in april een akkoord ligt. Of dat gaat lukken, weet Monsma nog niet. „In de provincies moeten nu besturen ingesteld worden. Het NPLG moet dan ook een plek krijgen in de coalitieprogramma’s. BBB is overal de grootste geworden en het kan zijn dat er daardoor een andere wind gaat waaien in de provinciehuizen. Dat zal zeker invloed hebben op het onderhandelingsproces van het Landbouwakkoord.”
Of er meer tijd gaat komen, daarover is de hoofdtafel nu in overleg.