Coöperatieve dorpsboerderij aan de rand van Zeewolde
Het plan is een coöperatieve dorpsboerderij te realiseren, waarvan Zeewoldenaren zelf eigenaar zijn en samen met de teler het teeltplan vaststellen. De stichting sluit zich aan bij de landelijke beweging Herenboeren Nederland. Vorige week werd de gezamenlijke intentieverklaring hiervoor getekend.
Samen eigenaar
Er wordt gezocht naar 200 huishoudens die lid willen worden van de coöperatie en zo mede eigenaar worden van de boerderij. De inleg bestaat uit een eenmalig bedrag van 2000 á 2500 euro om de kapitaallasten te dragen. De coöperatieleden nemen gezamenlijk een boer in dienst en maken afspraak over de teelt, onderhoud, distributie en oogst. Het bedrijf zal bestaan uit 15 tot 20 hectare bouwland en weidengronden, dat wekelijks de 200 huishoudens, bestaande uit ongeveer 500 ‘monden’ zal voorzien van groenten.
Herenboeren
De nieuwe stichting werkt samen met Herenboeren Nederland. Sinds de start in 2012 zijn er zo’n vijftien Herenboerderijen operationeel. Naast diverse samenwerkingsverbanden met kennisinstellingen, zoals de Universiteit van Wageningen en het Louis Bolk Instituut, is de Herenboerenbeweging inmiddels ook een gesprekspartner voor de lokale, regionale en landelijke overheid rond de thema’s duurzame landbouw en toekomstbestendig grondbeleid. Zo heeft Herenboeren Nederland samen met Wij.land, Stichting Grondbeheer en de Triodos Bank grondfonds Aardpeer opgericht. Ook is Herenboeren Nederland gesprekspartner binnen het platform Kringlooplandbouw van het Ministerie van LNV.
Initiatiefnemers van Stichting Nieuw Horst zijn Cees de Vries (voorzitter), Kees Aartsen (secretaris), Ruud Poort (penningmeester), Cees Maris, Marlies Groot Nibbelink en Henk Meijer.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Zeewolde Actueel