St. Hendrick en Weerribben Zuivel sluiten samen de keten
Klaas de Lange nam in de jaren '80 het familiebedrijf over en boert sinds die tijd biologisch en combineert dit met natuurbeheer in de Weerribben, waarbij bescherming van de ‘boerenlandvogels’ centraal staan.
Grasland voor dierlijke eiwitten
De lange: „dierlijke eiwitten staan in negatief daglicht aangezien er relatief veel landbouwgrond voor nodig is. Dat is gedeeltelijk waar, maar men moet niet vergeten dat niet alle landbouwgrond geschikt is om gewassen op te telen. In de natuurgebieden waar mijn jongvee loopt kun je geen kroppen sla en radijsjes verbouwen. Integendeel, door koeien te laten grazen op grasland kun je gebieden bruikbaar maken voor menselijke voeding die dat anders niet zouden zijn. Bovendien is grasland een belangrijke manier op koolstof vast te leggen. Als je de bodem goed verzorgt en de koeien voer van eigen teelt geeft, dan scoort de veehouderij op grasland aanzienlijk beter wat betreft klimaateffecten dan intensieve veeteelt met soja van overzee. Soja komt er bij mijn bedrijf dan ook niet in. Al het voer komt van mijn eigen bedrijf.”
Verbinding van de keten
Van Oers: „er komt een dag dat een koe geen melk meer geeft. Van een melkkoe kun je geen mals biefstukje meer halen, maar je kunt er nog wel hele smakelijke vleeswaren en worsten mee maken. Op die manier upgraden we een restproduct naar een eiwitrijk product voor humane consumptie. Zelfs consumenten die al jaren geen vlees meer hebben gegeten reageren positief op zo’n verhaal en willen soms dan toch wel vlees van St. Hendrick proberen. Ik vind het belangrijk dat consumenten begrijpen dat ons voedsel met elkaar in verbinding staat.”
Broederhanen
Van Oers vertelt: „ook voor de kipproducten gebruik ik uitsluitend vlees van uitgelegde biologische legkippen en broederhanen. Die hanen verwerk ik sinds twee jaar in mijn producten en zijn te herkennen aan het broerderhaanlogo. Omdat ik ervan overtuigd ben dat we ook die stromen moeten verwaarden blijf ik me er telkens voor inzetten om te kijken hoe het wel kan. Dat vergt tijd en energie, maar ik ben ontzettend trots op het product dat we er uiteindelijk weer mee kunnen neerzetten.”
Stierkalveren
„Door met Klaas te gaan samenwerken krijgt de herkomst van ons vlees nu een gezicht" zegt Van Oers. „Samen hebben we een mooi sluitend verhaal te vertellen waarmee de consument zelf een keuze kan maken. Ook over vervolgstappen hebben we al nagedacht en onderzoeken we de mogelijkheid om stierkalveren te verwaarden. Klaas wil die graag op zijn boerderij aanhouden, maar dan moet er wel voldoende vraag zijn. Deze samenwerking biedt daar mogelijkheden voor, maar zover zijn we nog niet. Het feit dat we elkaar hebben gevonden in deze visie is een mooi startpunt.”
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ekoplaza.nl
Bron: Ekoplaza.nl