Betere bestuiving en klimaatadaptatie in de fruitteelt bij diverse bijenpopulatie
Uit onderzoek blijkt dat honingbijen goed vliegen bij mooi weer, maar kunnen het bij koud en guur weer laten afweten. Wilde soorten zoals de metselbij en de hommel laten zich hierdoor niet afschrikken. Sommige fruitbedrijven werken daarom met gericht management van metselbijen. Andere telers kiezen voor het vergroten van het aantal wilde zandbijen die ook vliegen in de bloeitijd van het fruit.
Introductie van metselbijen in de boomgaard
Er is de afgelopen jaren behoorlijk wat ervaring opgedaan door telers op het gebied van het management van metselbijen. Met name in het kleinfruit, maar ook steeds meer in de teelt van hardfruit. Vooral voor moeilijk bestuivende, of vroege rassen zijn metselbijen interessant. Er zijn echter ook nog veel hiaten in kennis, zoals over de effectiviteit van verschillende soorten bijen. Zo zijn er verschillen tussen de rosse en de gehoornde metselbij. Belangrijk is ook het daadwerkelijke effect op de opbrengst, en of dit opweegt tegen de investering in met name arbeid.
Bed & breakfast
Ook de timing van het uitzetten van de bijen en het voorkomen van het 'vervliegen' (wegvliegen uit het perceel) zijn thema's waar aandacht aan gegeven wordt. Om 'vervliegen' te voorkomen, voert het LBI experimenten uit door middel van het aanbieden van 'breakfast': extra aanbod van vroege voorjaarsbloeiers in de boomgaard. Dit is nodig om de vroeg vliegende mannetjes voedsel aan te bieden, op het moment dat de boomgaard zelf nog niet in bloei staat. Het LBI begeleid telers in het aanbieden van de juiste overwintering en timing van uitzetten in het voorjaar.
Aanleg van bijenbanken
Voor sommige bedrijven is het aantrekkelijker om de omgeving aan te passen, zodat de natuurlijke populatie wilde bijen sterker kan groeien. Met name een aantal soorten zandbijen vliegt vroeg genoeg in het seizoen om voor de kersen- of perenteelt interessant te zijn. Door meer nestgelegenheid op het bedrijf aan te bieden in de vorm van bijenbanken, onderzoeken wij of hierdoor daadwerkelijk de populatie zandbijen bij de bestuiving vergroot kan worden.
Download hier de 'handout aanleg bijenbanken'en leeshier de publicatie over het inzetten van metselbijen.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Louis Bolk Instituut