Biologische eieren zonder winstoogmerk uit automaat industrieterrein Almere
Van Beijnum (51) heeft lang in de meubelbranche gezeten en heeft tegenwoordig een bedrijf in tuinaanleg in Almere. Maar hij is van boeren komaf, om precies te zijn uit Streefkerk in de Alblasserwaard. Daar had de ras-ondernemer, naast zijn huidige bedrijf, tot eind 2018 nog zijn eigen varkensbedrijf dat hij destijds als een van de bedrijven van zijn ouders had overgenomen. Eerst met 550 zeugen en later met 3.600 mestvarkens. „Ik ben daarmee gestopt vanwege alle regels, boeren werden er gewoon weggepest.”
In de stad
Toch verdween daarmee de link met de landbouw niet helemaal, want Van Beijnum wilde wel eens proberen met een eigen eierautomaat. „Je ziet ze overal op het platteland en ik wilde wel eens proberen of zoiets ook in de stad werkte.” Het lijntje naar zijn leverancier is kort, want dat is zijn zus Jeanette, die samen met haar Dirk-Jan Slingeland een biologisch leghennenbedrijf heeft in de Alblasserwaard. Inclusief zelf ook een eierautomaat.
Naam en foto’s
„Wij verkopen eerlijke biologische eieren”, benadrukt Van Beijnum. „Met de naam van het bedrijf op het doosje waar ze vandaan komen en foto’s van de kippen die ze leggen. Om te laten zien dat het niet om bijvoorbeeld om Oost-Europese ‘biologische’ eieren gaat waarvan je niet weet of ze wel echt biologisch zijn.”
25 procent winstmarge
Die eerlijke prijs is bij Van Beijnum 4 euro voor een doosje, waar ze bij Albert Heijn 5,99 euro kosten. „De kostprijs van biologische eieren is 30 cent per stuk en een doosje komt op 22 tot 25 cent”, rekent Van Beijnum voor. „Met 25 procent marge erbij kom ik op 4 euro per doosje. De 1 euro marge ben ik kwijt aan transport, het vullen van de automaat en elektriciteit. Ik hoef er niets aan te verdienen.”
Qua investering was Van Beijnum 10.000 euro kwijt voor de automaat, terwijl hij het gebouw eromheen door zijn eigen timmermannen liet maken.
Ludieke reclameactie
Met Pasen bedacht Van Beijnum een ludieke reclameactie om naamsbekendheid te krijgen. „Omdat je in de krant leest dat eieren zo duur zijn, hebben wij de zaterdag voor Pasen 5.000 eieren voor niks weggegeven. Dat werkte wel, want er stond een enorme rij voor de automaat. Ik wilde ze eerst weggeven namens BBB omdat zij de grootste partij in Almere zijn geworden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, maar uiteindelijk hebben we hiervoor gekozen.”
Mogelijke uitbreiding
De eierautomaat in Almere bleef ondertussen niet onopgemerkt, want er komen van diverse kanten - waaronder de plaatselijke politiek, maar ook van boeren - of Van Beijnum het aanbod niet wil uitbreiden met aardappelen en groenten. „We kijken eerst maar eens of dit loopt en dan zien we wel verder”, aldus Van Beijnum die deze boot nog even afhoudt.”