PFAS in Deense biologische eieren aangetroffen
Door kinderen kan door de gevonden waarden voor PFAS in de biologische eieren de aanvaardbare inname worden overschreden. Vooral kinderen van vier tot negen jaar die meer dan 2,5 biologische eieren per week eten, lopen het risico te veel van de ongewenste stof binnen te krijgen.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA heeft de aanvaardbare wekelijkse inname vastgesteld op 4,4 nanogram PFAS per kilo lichaamsgewicht per week. Bij kinderen die veel eieren eten zou deze inname kunnen oplopen tot 10 nanogram per kilo lichaamsgewicht per week.
PFAS horen tot een middelengroep die kan migreren en zich kan ophopen via de voedselketen. Via kippenvoer en de kip komen de stoffen in het ei en daar binden ze zich aan het eiwit in de dooier. Mensen die eieren eten, nemen de PFAS op. Het kan drie tot zeven jaar duren voordat de stofconcentratie wordt gehalveerd, meldt de DTU National Food Institute.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: DTU National Food Institute