Vervolg kruiwagenmars gaat naar Brussel
De mars gaat van Zundert naar Brussel in ongeveer een week (24 tot 31 mei). Op 22 mei lopen studenten van Nederlandse groene opleidingen met kruiwagens naar andere scholen uit dat netwerk om een appelboom bij elkaar te planten. De kruiwagenmars naar Brussel en tussen de scholen wijzen op de verbinding, het groene netwerk van de bodembiologie, dat van belang is om doelstellingen als duurzame landbouw, klimaat, biodiversiteit, gezondheid van mens en dier en gesloten kringlopen te realiseren.
Noodzaak om samen te werken
De organisatie stelt met nadruk dat ze niet vanuit een bepaalde politieke stroming werken. Het manifest van de kruiwagenmars wijst op de noodzaak om samen te werken. Daar zijn boeren, burgers, zorgprofessionals, onderwijs en bestuurders bij nodig. Met tussenstops op de route van Zundet naar Brussel bij bedrijven en organisaties die iets positiefs met bodem hebben trekt de mars de aandacht van de pers en het publiek.
Bij de mars op 12 oktober 2022 door Den Haag richtte de organisatie zich op het Nederlandse bestuur. Parlementariërs van de SP, Groen Links, Partij voor de Dieren en BBB namen toen al een petitie in ontvangs evenals ministers Adema en Van der Wal van landbouw en stikstof. Met de mars naar Brussel, samen met veel Belgische partners, betrekt de organisatie de Belgische land- en tuinbouw, de gezondheidszorg in dat land en de beleidsmakers. Dat Frans Timmermans de petitie wil aannemen is belangrijk. De kruiwagenmarsorganisatie hoopt dat beleidsmakers in de lidstaten van de EU bij elk besluit over de bodem nadenken over de mogelijkheden die er zijn voor beheerders van landschap en boerenland om de bodem blijvend te verzorgen en verbeteren.
Etappes
De route van Zundert door België gaat na de grens via Wilaardenhof, Westmalle, Ranst, Duffel, Zemst en Grimbergen naar Brussel. Wie mee wil lopen, sympatie wil betuigen of bij wil dragen aan de tocht kan via de webpagina van de Kruiwagenmars zich opgeven of een donatie doen. Op de tussenstops bezoeken de lopers boerderijen, tuinderijen, een school, een klooster en de Pinkstermarkt van Zemst.
De Kruiwagenmars voor de Groene Scholen op 22 mei valt samen met de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Er zijn 62 Groene Scholen in Nederland. De organisatie van de Kruiwagenmars ziet de jongeren die daar opgeleid worden om in de land- en tuinbouw en het groen ondernemer of werknemer te worden als de toekomst voor het bodembeheer. De grond die ze van de ene naar de andere school brengen symboliseert het onzichtbare groene netwerk van het bodemleven. De appelboom is symbool voor de toekomstige vruchten van het land.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes