Kennis delen over 'wonen, werken en leven op een vitaal boerenbedrijf'
Het pilotproject Vliervelden in Almere Oosterwold laat zien dat wonen op het boerenerf veel maatschappelijke voordelen oplevert. Regelgeving en koudwatervrees bij sommige gemeenten zorgen dat deze ontwikkeling nog onvoldoende van de grond komt. Het kennisatelier De Boer als Buur op 15 mei a.s. moet daar verandering in brengen. Want, woningbouw kan een kans zijn voor boeren die willen verduurzamen.
Wonen op het boerenerf levert vaak problemen op door beperkingen in het bestemmingsplan. Ook zijn er zogenoemde hindercirkels omdat er spraken is van agrarische activiteiten. Provincie Flevoland en de gemeente Almere onderzochten hoe een boerenbedrijf en woningbouw gecombineerd konden worden. Deze kennis wordt gedeeld tijdens het kennisartelier
Ook boeren Tom Saat en Tineke van den Berg, de ontwikkelaar en de architect van de woningen, delen hun ervaringen graag tijdens het kennisatelier in de Kunstlinie in Almere. In de ochtend wordt in een expertmeeting vanuit enkele concrete projecten elders in het land ervaringen uitgewisseld. Tussen de middag is er een excursie naar Vliervelden. Het programma ’s middags is bedoeld voor een brede groep van boeren, ambtenaren en andere betrokkenen, waar de ervaringen van zowel Vliervelden als de kennissessies in de ochtend worden gedeeld.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: deboeralsbuur.nl